5 beste Wasbare luiers Test van 2024

Laatste update: 30.04.24

 

Beste wasbare luiers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je even gaat berekenen hoeveel luiers dat je baby nodig heeft tot hij zindelijk is dan kom je gemiddeld aan 6000 stuks. Ze zijn niet alleen vervuilend voor het milieu maar nemen ook een flinke hap uit je budget. Daarom kun je beter kiezen voor wasbare luiers die slechts een eenmalige investering zijn. We hebben voor jou 3 producten geselecteerd om je een beter beeld te geven van wat de belangrijke punten zijn. Zo zie je dat de zwemluier met walvissenprint geschikt is van 5 tot 15 kg. Daarnaast merk je de pocketluier set animals waarin 4 inlegdoeken en 1 rol inlegvellen worden meegeleverd.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste wasbare luiers (Reviews) van 2024

 

Wanneer je hebt beslist om wasbare luiers te gebruiken, dan zul je merken dat je ook nog enkele andere zaken nodig hebt om je kindje zijn/haar billetjes droog te houden. Heb je enkel inlegdoekjes voor wasbare luiers nodig of ben je op zoek naar een proefpakket met wasbare luiers? We geven je graag het advies om alle producten eens goed te bekijken waarna je de beste wasbare luiers kunt uitkiezen voor jouw baby. We hebben alvast 5 toppers geselecteerd om je hierbij wat te helpen.

 

1. Zwemluier walvissenprint 5 tot 15 kg Kidzstore

 

Het merk Kidzstore is opgericht met de bedoeling om een milieubewust en betaalbaar assortiment van babyspullen op de markt te brengen die er ook nog eens heel stijlvol uitzien. Daarom wordt Kidzstore vaak aanzien als het beste merk voor wasbare luiers en hun toebehoren.

Deze zwemluier kan ook als overbroekje voor wasbare luiers worden gebruikt. Hij heeft trouwens een vrolijke walvissenprint in een zeeblauwe kleur waardoor je baby er heel schattig uitziet. Bovendien is hij verstelbaar met drukknopen zodat je hem al kunt gebruiken vanaf de geboorte tot je kindje ongeveer 2 jaar oud is.

Hij is trouwens gemaakt uit een waterdichte stof waardoor je je geen zorgen moet maken over eventuele lekken. Daarnaast is de zachte binnenkant vervaardigd uit polyester wat heel comfortabel aanvoelt voor de babybilletjes. In de reviews werd dit product beloond met 4,9 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Design: het overbroekje heeft een leuke walvissenprint in een zeeblauwe kleur waardoor je baby er meteen ook vrolijker uitziet dan met een saaie witte luier.

Gebruiksvriendelijk: het waterdichte broekje is ook geschikt om te gebruiken als zwemluier wanneer je met je kleintje naar de watergewenning gaat.

Verstelbaar: doordat deze luier verstelbaar is kun je hem gebruiken van kort na de geboorte tot je baby ongeveer 2 jaar is of tot hij 15 kg weegt.

Comfortabel: dit overbroekje/zwemluier heeft een voering in zacht polyester wat heel comfortabel is voor de gevoelige babyhuid.

 

Nadelen:

Zwemluier: wanneer je dit broekje gebruikt als zwemluier, dan stellen we ons de vraag of hij de ontlasting voldoende zal tegenhouden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Pocketluier set animals 4 stuks inclusief inleggers + 1 rol inlegvellen wasbare luiers 

 

Deze set van Kidzstore is de populairste in onze selectie van topproducten. Het pakket bestaat uit 4 wasbare pocketluiers met 4 inleggers in microvezel en je krijgt er ook nog een rol wegwerp inlegvellen bovenop. 

Deze luierbroekjes zijn one size en ze zijn bedoeld voor kindjes vanaf de geboorte of ongeveer 5 kg totdat hij/zij gemiddeld 15 kg weegt. De luiers hebben een absorberende binnenkant en moeten worden gebruikt met de bijgeleverde microvezel inleggers of met inleggers van bamboe-koolstof en/of bamboe.

De 4 luiers zijn bovendien verkrijgbaar met verschillende leuke prints zodat je er kunt uitkiezen die geschikt zijn voor een meisje of een jongen. We merken in de reviews dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Pakket: deze set is eigenlijk een proefpakket met 4 wasbare luiers waarbij je ook 4 inlegdoeken in microvezel en een rol met inlegvellen krijgt.

Verstelbaar: deze luiers zijn verstelbaar en kunnen worden gebruikt vanaf de geboorte tot je baby ongeveer 15 kg weegt, wat overeenkomt met een gemiddelde leeftijd van 2 jaar.

Gebruiksgemak: de absorberende binnenkant en de microvezel doeken in combinatie met de inlegvellen zorgen ervoor dat de babybilletjes mooi droog blijven.

Design: de wasbare luiers zijn beschikbaar met diverse leuke prints en vrolijke kleuren zodat je er specifiek kunt uitkiezen voor een jongen of een meisje.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: een klant merkt op dat deze aankoop nogal prijzig is waardoor je misschien beter meteen kunt investeren in een totaalpakket met 24 luiers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Zwemluier Flamingo HappyBear 0 tot 3 jaar babyzwemmen 

 

Deze schattige wasbare zwemluier van Happybear is een perfect alternatief wanneer je naar zee gaat of als je met je kindje naar het babyzwemmen gaat in het openbaar zwembad. Je kunt hem trouwens ook gewoon aantrekken op een mooie zomerdag om met je spruit in de tuin te genieten.

Daarnaast is deze zwemluier compact en licht van gewicht waardoor hij maar heel weinig plaats nodig heeft in de luiertas of in de vakantiekoffer. Deze zwemluier is verstelbaar in 3 maten door middel van handige drukknopen. Hierdoor is hij geschikt om te gebruiken vanaf de geboorte tot een gemiddelde leeftijd van 3 jaar.

Een zwemluier is gemaakt uit een waterdicht stof maar hij zal geen plasje absorberen. Je kunt hem echter wel gebruiken als overbroekje voor je wasbare luiers. In de reviews merken we dat de meeste klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van deze zwemluier.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: doordat een wasbare zwemluier heel compact is en niet veel weegt kun je hem gemakkelijk meenemen in de luiertas waar hij niet veel plaats inneemt.

Leeftijd: hij kan vanaf de geboorte tot een leeftijd van 3 jaar worden gebruikt. Je kunt de maat door middel van drukknopen vooraan op de luier aanpassen .

Het prijskaartje: deze zwemluier valt in de laagste prijsklasse van onze lijst waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

Design: deze schattige zwemluier ziet er heel hip uit met zijn lichtblauwe kleur en roze flamingo’s.

 

Nadelen: 

Niet absorberend: een zwemluier is niet absorberend waardoor het plasje er gewoon doorloopt. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Startpakket wasbare luiers Kidzstore voor dag en nacht

 

Wanneer je in blijde verwachting bent en je wilt vanaf dag 1 wasbare luiers gebruiken, dan is dit startpakket ideaal voor jou. De set heeft een aantrekkelijke prijs waardoor je flink wat geld uitspaart in vergelijking met wanneer je alles apart zou aankopen. Schrik niet want wasbare luiers nemen een flinke hap uit je budget maar dat is dan wel maar eenmalig.

Dit pakket voorziet je voor de ganse periode dat je kindje luiers nodig heeft zowel van luiers voor overdag als voor ‘s nachts. Daarnaast worden er ook extra bamboe-koolstof inlegdoeken en doeken in bamboe bijgeleverd. De inlegvellen die ervoor zorgen dat de ontlasting netjes wordt opgevangen zitten eveneens in dit pakket inbegrepen.

Een afsluitbare waszak voor de vuile luiers zorgt ervoor dat je andere wasgoed geen vieze luchtjes opneemt. De handige wetbag kun je gebruiken om je schone en vieze luiers in te bewaren wanneer je onderweg bent. Dit pakket kreeg in de beoordeling een maximale score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Inhoud: het pakket bestaat uit 16 pocketluiers met 16 microvezel inlegdoeken, 3 nachtluiers met klittenband en 3 nachtluiers met bamboe-koolstof. Daarnaast krijg je 10 bamboe inlegdoeken en 10 bamboe-koolstof inlegdoeken erbij. 2 rollen inlegvellen, een wetbag en een waszak maken de set compleet.

Gebruiksgemak: met dit startpakket ben meteen voorzien van wasbare luiers en toebehoren vanaf de geboorte tot je kindje zindelijk is.

Design: de wasbare pocketluiers worden geleverd met een neutrale print waardoor ze zowel voor jongens als voor meisjes geschikt zijn. Wanneer je een voorkeur hebt voor bepaalde prints, dan is dit ook perfect mogelijk door contact op te nemen met Kidzstore.eu.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: de aankoop van een startpakket is een flinke investering en neemt een flinke hap uit je budget. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Inleggers wasbare luiers Bambinex 20 stuks fleece extra zacht

 

De inlegvellen voor wasbare luiers van het merk Bambinex zijn een aanbieding waarbij dit product een goedkope prijs krijgt wanneer je meerdere stuks aankoopt. De verpakking bevat 20 inleggers die heel zacht aanvoelen waardoor ze de perfecte vervanging zijn voor papieren inleggers.

De wasbare inleggers zijn gemaakt uit fleece (microvezel) dat het vocht optimaal gaat opnemen waardoor de babybilletjes mooi droog blijven. Wanneer je kindje vaak last heeft van rode billetjes, dan zijn deze doeken de ideale oplossing. 

Wanneer je baby zich heeft ontlast, dan kun je het microvezel doek uitschudden boven het toilet waarna je hem gewoon even uitspoelt om daarna samen met de luiers te wassen. Deze inlegvellen hebben trouwens maat 6 waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in wasbare luiers voor 6 tot 20 kg. Er zijn voor deze inleggers nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Duurzaam: doordat deze inlegdoeken in microvezel wasbaar zijn, zijn ze veel duurzamer en goedkoper dan papieren inlegdoeken.

Comfortabel: de inlegdoeken zijn gemaakt uit fleece waardoor ze super zacht aanvoelen op de huid. Bovendien zijn ze ideaal voor baby’s die last hebben van geïrriteerde billetjes.

Maat: deze doeken hebben maat 6 en kunnen worden gebruikt in wasbare luiers die geschikt zijn voor 6 tot 20 kg.

Aanbieding: een pakket inlegdoeken met 20 stuks krijgt een betere prijs wanneer je meerdere pakketten aankoopt.

 

Nadelen: 

Ontlasting: wanneer je kindje zich heeft ontlast is het wel zo dat je met deze wasbare inlegdoeken meer werk hebt tijdens het verschonen en ook meer was.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wasbare luiers Koopgids

 

Meer en meer mensen zijn bewust bezig met het milieu om een betere leefomgeving te creëren voor hun kinderen en kleinkinderen. Door gebruik te maken van wasbare luiers kun je de afvalberg verminderen met wel 900 kg en ook je budget zal er wel bij varen. Maar wat is een wasbare luier en hoe wordt hij gebruikt? Het is trouwens een goede aanbeveling om de diverse producten even met elkaar te vergelijken. Sommige pakketten zijn interessante aanbiedingen die meteen ook je portemonnee een stuk vrolijker zullen maken.

Wat is een wasbare luier en wat zijn de voordelen

Wanneer we ons de wasbare luiers voorstellen die vroeger door onze grootmoeders werden gebruikt, dan zien we zo de beelden voor ons. Grauwe doeken die moesten worden dichtgevouwen en die door te knopen of met veiligheidsspelden werden vastgezet. De wasbare luiers van nu zijn niet meer te vergelijken met hoe ze waren. Nu wordt een herbruikbare luier gemaakt uit comfortabele en milieuvriendelijke materialen waardoor steeds meer jonge mama’s voor deze optie kiezen. Een wasbare luier is trouwens voorzien van klittenband of wordt dichtgemaakt met drukknoopjes.

De luier is bovendien reeds voorgevormd zodat hij goed aansluit aan de babybilletjes waardoor het risico op lekken zo goed als nihil is. Een wasbare luier wordt trouwens gebruikt in combinatie met inlegdoeken die wasbaar zijn of met wegwerpdoeken. Dergelijk inlegvel neemt het vocht op van de plasjes en zorgt ervoor dat de babybilletjes mooi droog blijven. Daarnaast kun je deze doek gewoon vervangen wanneer je kindje zich heeft ontlast. De luier kan trouwens gewoon in de wasmachine worden gewassen met het wasbare inlegvel erin.

 

De verschillende soorten

We merken dat de wasbare luier in 3 groepen kan worden onderverdeeld. De pocketluier die eigenlijk een luierbroekje is met een zakje waarin je de inlegger stopt en die je gewoon kunt aantrekken zoals een wegwerpluier. Daarnaast heb je de  all-in-one luier die een luier, een overbroekje en een inlegger in één stuk is. Bij deze soort luier zit de inlegger er ingewerkt waardoor je iedere keer de volledige luier gaat wassen. Deze exemplaren drogen wat trager en je kunt de mate van absorptie niet aanpassen.

De tweedelige luier bestaat uit een gedeelte dat het vocht absorbeert en een waterdicht overbroekje dat ervoor zorgt dat de luier niet gaat lekken. De luier zelf en de inlegger moeten bij iedere verschoning worden vervangen, het overbroekje moet alleen worden gewassen wanneer dit nodig is. Bij dit type kun je trouwens gebruik maken van 3 soorten wasbare luiers. De voorgevormde luiers van katoen of bamboe die je op diverse manieren kunt vouwen. De strikluier die meestal is gemaakt uit katoen, kun je op verschillende manieren strikken en is ideaal voor borelingen. Tenslotte zijn er de hydrofiele doeken die je met speciale klemmetjes kunt vastzetten.

 

De gebruikte materialen

Je kunt wasbare luiers vinden in diverse materialen die allemaal hun voor- en nadeel hebben. Een katoenen luier absorbeert goed, kan heel heet worden gewassen en droogt snel. Bamboeluiers zijn zacht en soepel voor de babyhuid en absorberen beter dan katoenen luiers. Bovendien is een bamboeluier lekker warm in de winter en koel tijdens de warme zomer. Deze luiers drogen echter trager en kunnen niet op 90° C worden gewassen. Hennep luiers zijn heel sterk waardoor ze er zelfs na veelvuldig wassen nog steeds goed uitzien.

Ze absorberen veel vocht, zijn warm in de winter en koel in de zomer. Een hennep luier heeft wel de neiging om minder snel vocht op te nemen. Met de tijd voelen deze ook wel wat stroever aan waardoor hij minder zacht wordt. De wasbare luier in synthetisch materiaal of microvezel is zacht, laat de huid ademen en droogt snel. Hij is echter minder geschikt voor de gevoelige huid en hij houdt ook minder goed het vocht vast. Echter, het synthetisch materiaal wordt vaak gemixt met natuurlijke materialen om de luier sterker te maken en de vochtopname te verhogen.

Hoe werkt een wasbare luier

Het gebruik is eigenlijk heel eenvoudig en je hebt per dag ongeveer 5 à 6 luiers nodig. Wanneer je baby een plasje heeft gemaakt zal de inlegdoek het vocht opnemen. Als de luier vol is, dan kun je hem gewoon in de luieremmer stoppen of in een speciale waszak waarin je vieze luiers kunt bewaren. Wanneer de baby zich heeft ontlast, kun je het inlegvel verwijderen en gewoon weggooien. Gebruik je wasbare inlegvellen dan kun je de ontlasting in het toilet gooien om daarna de inlegdoek even uit te spoelen waarna je hem samen met de luiers gaat wassen.

Bovendien kun je beter 24 wasbare luiers voorzien zodat je voldoende tijd hebt om de gebruikte luiers te wassen en te drogen. Als je op de 3de dag ‘s avonds een wasmachine vult met luiers heb je nog een voorraad van 6 luiers om de 4de dag door te komen terwijl de rest aan het drogen is. Je kunt trouwens beter niet langer dan 3 dagen wachten om je luiers te wassen anders zul je problemen krijgen om alles terug net en hygiënisch te krijgen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe gebruik je wasbare luiers en hoe werken ze?

Een wasbare luier heeft net zoals een wegwerpluier als voornaamste taak om het plasje en de ontlasting van je baby op te vangen. Een wasbare luier bestaat eigenlijk uit 3 delen, namelijk een absorberende binnenkant, een waterdichte buitenkant en een inlegvel. De absorberende binnenkant van de luier is meestal gemaakt uit biologische katoen, hennep, microvezel of bamboe in combinatie met andere materialen.

Heel veel verschil met een wegwerpluier is er niet. De plas wordt geabsorbeerd door de vezels aan de binnenkant van de luier en de ontlasting komt in het inlegvel terecht dat je er kunt uithalen en weggooien of wassen. Een volle luier doe je gewoon bij de was. Over een wasbare luier kun je trouwens een overbroekje aantrekken waardoor de luier zeker niet gaat lekken en hij bovendien goed blijft zitten.

Q2: Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

Wanneer je wilt starten met wasbare luiers kun je beter een startpakket aankopen. Veelal wordt er aangeraden om 24 luiers te voorzien als je om de 3 dagen wast. Gemiddeld heb je per dag 5 à 6 luiers nodig. De eerste dag heb je 6 luiers in de luieremmer, de tweede dag 12 en op dag 3 heb je 18 luiers in de luieremmer die ‘s avonds de was ingaan. De vierde dag gebruik je je laatste 6 schone luiers terwijl de overige 18 stuks aan het drogen zijn. Sommige baby’s hebben er per dag maar 5 nodig en dan heb je met 24 luiers totaal geen stress of ze wel op tijd droog zullen zijn.

 

Q3: Welk wasmiddel gebruik je voor wasbare luiers en hoe was je ze het best?

Er zijn speciale wasmiddelen op de markt die specifiek bedoeld zijn voor de luierwas maar je kunt natuurlijk ook een regulier wasmiddel gebruiken in poedervorm voor de gekleurde en bonte was. Deze bevatten zo weinig mogelijk bleekmiddelen zodat je baby zeker geen last krijgt van irritaties. Er wordt aangeraden om geen vloeibaar wasmiddel te gebruiken om zeepresten in de luier te voorkomen. Vloeibaar wasmiddel kan bovendien wasverzachter bevatten waardoor de absorptie zal verminderen. Een wasmiddel zonder bleekmiddelen en met minder dan 5% zeep zoals Biotop en Ulrich is perfect.

De wasbare luiers kun je in een luieremmer of in een waszak bewaren tot het tijd is om te wassen. Je wacht beter niet langer dan 3 dagen om de bevuilde luiers in de wasmachine te stoppen. Was ze vervolgens eerst op een koude voorwas van 30° C of minder met een klein beetje wasmiddel. Daarna kun je ze wassen op een langer wasprogramma op 60 of 90°C met iets meer wasmiddel. Wanneer je merkt dat er te veel schuim in het water zit, dan kun je beter minder wasproduct gebruiken.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES