Symptomen zwangerschap

Laatste update: 27.04.24

 

Ben je al enkele jaren samen met je partner en dromen jullie stilaan van een zwangerschap en eerste kindje? Dan is het niet onbelangrijk om goed op te hoogte te zijn van de mogelijke zwangerschap symptomen die – al dan niet – de kop kunnen opsteken. In sommige gevallen kunnen bepaalde symptomen ook uitmonden in kwaaltjes. Maar geen zorgen want wij zoeken alles samen met jou uit!

 

Zwanger of toch niet?

Je bent al enkele maanden – misschien zelfs jaren – aan het proberen om zwanger te worden en dan zijn ze daar plots; de eerste zwangerschapssymptomen. Maar ben je wel echt zwanger of niet? Want hoewel heel wat vrouwen te maken krijgen met verschillende zwangerschapssymptomen, is er ook een aanzienlijke groep die weinig of geen kwaaltjes ondervindt. 

Bovendien kunnen sommige zwangerschapssymptomen nauw samenhangen met de symptomen van een pijnlijke menstruatiecyclus waardoor het niet altijd even duidelijk is of je effectief zwanger bent of niet. Om 100% zeker te zijn en uitsluitsel te krijgen, is het uitvoeren van een zwangerschapstest, een echo of een bloedprik het meest voor de hand liggend.

 

Week 1 tot en met week 6

Maar niet getreurd want hoewel sommige zwangerschapssymptomen ook kunnen voorkomen bij een pijnlijke dan wel onregelmatige menstruatiecyclus, zijn er bepaalde signalen waarop je kunt letten en die eventueel kunnen overeenkomen met de eerste 6 weken van de beginnende zwangerschap. Zo kun je al vrij snel bepaalde indicaties krijgen gaande van een bruine afscheiding tot hoofdpijn ter hoogte van het voorhoofd en pijnlijke borsten die kunnen wijzen op symptomen van een zwangerschap. Maar ben je dan wel echt zwanger? Hoewel je het verloop van je menstruatiecyclus nog steeds goed in het achterhoofd dient te houden, is de kans op een zwangerschap reëel. 

Bovendien komen de eerste symptomen van een mogelijke zwangerschap pas rond de derde week in zicht. De eerste week komt namelijk overeen met de week dat je voor het laatst ongesteld bent geweest en waarbij er dus in principe nog niet echt sprake is van een officiële zwangerschap. Pas in de derde week vindt de uiteindelijke bevruchting plaats wat meteen verklaart waarom je pas na 3 weken zwangerschap de eerste symptomen kunt voelen optreden. 

Hoewel de bevruchting pas plaatsvindt in de derde week, kun je in de tweede week wel al te maken hebben met een stijging van de lichaamstemperatuur en het gevoel het dus regelmatig te warm te hebben. Maar dit kan evengoed te wijten zijn aan een onregelmatige of pijnlijke menstruatiecyclus. In de derde week – zoals reeds aangehaald – kunnen meerdere symptomen te kop opsteken zoals de afkeer van bepaalde voedingswaren en/ of luchtjes, gevoelige borsten, vermoeidheid en/ of opgezwollen voeten.

De vierde week kan gepaard gaan met menstruatie-achtige buikpijnen en/ of harde buiken die kunnen wijzen op innestelingspijn. Deze innesteling symptomen lijken in veel gevallen erg op menstruatiepijnen maar kunnen dus eveneens een indicatie zijn van een eventuele zwangerschap.

Na 5 weken zwangerschap kan ook het humeur eronder lijden en aan het lijstje van mogelijke zwangerschapssymptomen worden toegevoegd. Het gevoel van overdreven emotioneel en – misschien zelfs totaal – onredelijk te zijn, durft bij heel wat vrouwen wel eens te kop op te steken. In de zesde week lijkt daarbij ook een misselijk gevoel aan te worden toegevoegd wat het plaatje helemaal compleet lijkt te maken. Maar; hoewel pijnlijke borsten, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, innestelingsbloedingen en/ of bruine afscheiding bij een zwangerschap kunnen horen; zijn ze eveneens tekenen van menstruatiepijnen. Wil je echt zekerheid hebben? Dan is de zwangerschap of een bloedprik de enige juiste redenering!

 

De eerste zwangerschapssymptomen 

Maar laat ons eerlijk zijn, want hoewel heel wat symptomen overeenkomen met menstruatiepijnen, liegt je vrouwelijke intuïtie meestal niet! Het lijkt ons daarom verstandig om even verder in te gaan om de meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen die – weliswaar – van persoon tot persoon kunnen verschillen. Zo zal niet elke aanstaande mama te maken krijgen met misselijkheid tijdens de zwangerschap. 

Volgens diverse onderzoeken, studies en gewaardeerd advies van menig gynaecoloog kunnen we maar liefst 8 frequent voorkomende zwangerschapssymptomen noteren. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het uitblijven van je menstruatie. Zeker wanneer je van nature een regelmatige menstruatiecyclus geniet, is het niet langer ongesteld worden een eerste teken aan de wand. Indien dit gepaard gaat met misselijkheid – bij voorkeur vooral ‘s ochtends – dan kan dit gevoel van een nakende zwangerschap verder versterkt worden. 

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij want dit alles kan verder worden aangevuld met gevoelige tepels of pijnlijke/ gevoelige borsten in het algemeen. We kunnen het lijstje zwangerschapssymptomen verder aandikken met buikpijn en/ of bloedverlies onder de vorm van een lichte bruine afscheiding in de zwangerschap. Heb daarnaast ook nog eens het gevoel dat je vaker dan gewoonlijk moet plassen, je bepaalde geuren of voedselwaren niet langer kan verdragen in combinatie met een – hoe vreemd ook – bijzondere eetlust en bijkomende vermoeidheid? Dan is de keuze voor een zwangerschapstest uiteraard voor de hand liggend. 

 

Vanaf wanneer en wat als ze uitblijven?

Zoals uit de bovenstaande informatie onderhand wel al duidelijk is gebleken, bestaan er heel wat tekenen aan de wand die – eventueel – kunnen wijzen op een nakende/ beginnende zwangerschap. Daarbij is het echter wel belangrijk om rekening te houden met enkele – niet mis te verstane – kanttekeningen die maken dat er nog steeds een bepaalde vorm van onzekerheid heerst. Zo zullen de eerste zwangerschapssymptomen eventjes op zich laten wachten daar de bevruchting pas in de derde week plaatsvindt. Bovendien kunnen heel wat beginnende symptomen gelijkaardig zijn aan symptomen van een pijnlijke – misschien wel onregelmatige – menstruatiecyclus. 

Kortom, om echt 100% zekerheid te kunnen verwerven, is het uiteraard belangrijk om – zodra jij dit gepast vindt – een zwangerschapstest uit te voeren. Je kunt eveneens besluiten om een bloedtest te laten doen die – in tegenstelling tot de zwangerschapstest – echt 100% resultaat biedt maar wel wat op zich laat wachten. In een later stadium kun je het volledige proces uiteraard ook volgen via echobeelden. 

Wanneer zwangerschapssymptomen kwaaltjes worden

Maar zoals in het begin van het artikel reeds aangegeven, kunnen deze zogenaamde onschuldige zwangerschapssymptomen eveneens gepaard gaan met bijkomende vervelende kwaaltjes. Hoewel niet elke vrouw hier (evenveel) last/ hinder van lijkt te ondervinden, is het niet onverstandig om ook hier even op te wijzen. Zo kan de vervelende hoofdpijn of gevoel van licht in het hoofd gepaard gaan met een hoge graad van vermoeidheid die zich eveneens uit in rusteloze benen/ onrustige benen, kramp in de kuit en/ of kramp in de voeten. Dit kan eventueel verder worden aangevuld met het gevoel vergeetachtig te zijn/ worden, duizeligheid bij het opstaan en het vasthouden van vocht.  

Vanaf het tweede trimester van de zwangerschap kun je eveneens te maken krijgen met de zogenaamde harde buiken die de baarmoeder voorbereiden op de toekomstige weeën die gepaard gaan met de uiteindelijke bevalling. Deze uiten zich in een behoorlijk gespannen gevoel of soms zelf pijnlijke kramp die heel wat vrouwen als vermoeiend/ uitputtend ervaren. In sommige gevallen komt daar ook nog eens het befaamde zwangerschapsmasker bij dat zich uit in donkere pigmentvlekken op het aangezicht, een bruine afscheiding en soms zelfs de kans op een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. In de meest ernstige gevallen kunnen de symptomen van de blaasontsteking worden versterkt door een schimmelinfectie aan de vagina, diarree en/ of maagzuur tijdens de zwangerschap. Indien de klachten leiden tot neerslachtige misschien zelfs depressieve gevoelens, is het uiteraard belangrijk om tijdig contact op te nemen met je gynaecoloog.

Maar; gelukkig hoeft het in de meeste gevallen nooit zover te komen en kunnen de meeste aanstaande mama’s zich “in alle rust” voorbereiden op de komst van hun kleine spruit. Het uitkiezen van het geschikte babynestje, het inrichten van de babyslaapkamer en het aanschaffen van de eerste kleertjes en accessoires maken het verloop van de zwangerschap alvast een pak aangenamer.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES