5 beste Autostoelen Groep 2 Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste autostoelen groep 2 – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je kleine kinderen hebt is een veilige autostoel noodzakelijk om reglementair de weg op te gaan. Autostoelen worden onderverdeeld in groepen zodat je steeds het gepaste model kunt vinden volgens de leeftijd en het gestalte van jouw kind. We hebben reeds 3 exemplaren uitgezocht zodat je een beter zicht hebt op het aanbod. Zo lijkt de Safety 1st Road safe autostoel wel een goede keuze en bovendien geschikt voor kinderen uit de 2de en de 3de groep. Je zou ook kunnen kiezen voor de Maxi Cosi Titan autostoel met zijwaartse beveiliging die een uitstekend voorbeeld is van een degelijk autozitje voor kinderen van groep 1, 2 en 3.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste autostoelen groep 2 (Reviews) van 2024

 

Wanneer je kindje de baby- en peuterfase voorbij is, dan wordt het tijd om uit te kijken naar een autostoel voor groep 2/3. Zoek je een autostoel voor groep 1/2/3 met een Isofix aansluiting of gaat je voorkeur uit naar een autostoel voor groep 2 met een extra zitverhoger. We vroegen het advies aan enkele veiligheidsdeskundigen zodat we onderstaande lijst konden samenstellen. Neem je tijd om alles even rustig te bekijken alvorens je de beste autostoel groep 2 uitkiest die jou het meest geschikt lijkt.

 

1. Safety 1st Road safe Autostoel meegroei autostoel voor groep 2/3

 

De Roadsafe autostoel voor groep 2/3 met voorwaartse kijkrichting is geschikt voor kinderen die ongeveer de leeftijd hebben tussen 3 en 12 jaar of met een lengte tussen 100 en 150 cm. Deze autostoel heeft trouwens de laagste prijs in onze selectie met topproducten waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

Bovendien groeit de autostoel gewoon met je kind mee door de verstelbare hoofdsteun die in wel 6 verschillende hoogtes kan worden ingesteld. Je kunt trouwens de rugleuning  eenvoudig aanpassen zodat je kleintje comfortabel kan zitten of liggen tijdens een lange autorit. Door zijn afmeting van 41 x 24 x 71 cm en zijn gewicht van 3,6 kg kan deze autostoel gemakkelijk in een andere wagen worden geïnstalleerd door hem met de veiligheidsgordel vast te klikken.

Daarnaast zorgen de handige gordelgeleiders ervoor dat de veiligheidsriem altijd goed past op het lichaam van je kind zodat hij/zij veilig vast zit. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Doelgroep: deze autostoel groep 2/3 is geschikt voor kinderen tussen 3 en 12 jaar of met een lichaamsgewicht tussen 15 en 36 kg. Hij voldoet trouwens aan de ECE R44/04 veiligheidsnorm.

Gebruiksvriendelijk: de hoofdsteun kan in wel 6 verschillende hoogtes worden ingesteld zodat de autostoel als het ware met je kind meegroeit. De stoel wordt bovendien in de wagen vastgezet met de veiligheidsgordel waardoor hij in elke wagen past.

Comfort: de rugleuning die in 2 posities kan worden ingesteld en de armsteunen geven extra comfort. De handige gordelgeleiders zorgen er trouwens voor dat de veiligheidsriem op de juiste manier kan worden vastgemaakt.

Onderhoud: de zachte afneembare bekleding kan in de machine op 30°C worden gewassen.

 

Nadelen:

Geen zijwaartse bescherming: we merken dat deze autostoel geen zijwaartse bescherming biedt waardoor je kind wel minder beveiligd is wanneer je op de zijkant wordt aangereden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Maxi Cosi Titan Autostoel meegroeistoel met zijwaarts beschermingssysteem

 

Maxi Cosi is de populairste keuze van veel jonge ouders. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor draagmanden, wandelwagens en autostoelen met een uitstekende kwaliteit en een optimaal gebruiksgemak. De Maxi Cosi autostoel voor groep 2 is daar een mooi voorbeeld van. 

Het is bovendien een meegroei autostoel voor groep 1/2/3 waardoor hij geschikt is voor baby’s vanaf 9 maanden tot de leeftijd van 12 jaar oud. Hij is overigens voorzien van een verwijderbaar 5-punts gordelsysteem voor peuters waarna je voor oudere kindjes de gewone 3-puntsgordel kunt gebruiken. Dankzij de verstelbare hoofdsteun en de 5 zit- en ligstanden kan je kind van een maximaal comfort genieten.

Daarnaast kan de autostoel door zijn afmeting van 46,5 x 65 x 53,5 cm gemakkelijk in elke wagen worden vastgemaakt met de Isofix aansluiting zodat hij stevig op zijn plek blijft zitten. Door de stevige rug- en zijwaartse bescherming heeft hij een totaalgewicht van 13,4 kg waarmee je kind een veilig pantser heeft bij aanrijdingen. In de reviews kunnen we zien dat hij werd beloond met een heel goede score van 4,5 sterren. 

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze meegroei autostoel kan worden aangewend vanaf de leeftijd van 9 maanden tot en met 12 jaar of vanaf de lengte van 68 tot 150 cm volgens de I-Size norm.

Montage: de Isofix aansluiting zorgt ervoor dat hij goed kan worden vastgemaakt in elke wagen die over dit systeem beschikt.

Veiligheid: deze autostoel is met zijn 13,4 kg iets zwaarder van gewicht omdat hij over een robuust zijwaarts- en rugpantser beschikt om je kindje optimaal te beschermen.

Verstelbaar: de hoofdsteun kan eenvoudig in verschillende hoogtes worden versteld zodat hij met je kind meegroeit. Daarnaast kan ook de rugleuning in diverse ligstanden worden geplaatst voor een optimaal comfort.

 

Nadelen:

Niet vlot verplaatsbaar: enkele klanten maken de opmerking dat je deze autostoel niet eventjes snel in een andere wagen plaatst omdat de installatie met de Isofix aansluiting iets meer tijdrovend is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bebies First Scout Autostoel Groep 1,2 en 3 met zijwaartse beveiliging

 

De meegroeistoel van Bebies First is een tijdelijke aanbieding met een betaalbare en goedkope prijs waardoor hij ook toegankelijk is voor mensen die minder kunnen besteden. In de reviews merken we dat de meningen over deze autostoel voor groep 1-2-3 verdeeld zijn. Voor de ene klant is hij perfect en voor de andere is hij onhandig in gebruik.

Toch heeft deze autostoel alles te bieden om een veilige en comfortabele autorit te ondernemen. Zo is hij voorzien van een 5-puntsgordel, een ergonomische vorm en heel zachte en uiterst comfortabele armsteunen. Hij is trouwens geschikt voor kinderen tussen 1 en 12 jaar of met een lengte tussen 80 en 140 cm. Bovendien is hij door de afneembare rugsteun ideaal om door oudere kinderen te worden gebruikt als zitverhoger. 

Daarnaast heeft hij een afmeting van 43 x 64,5 x 45 cm en een licht gewicht van 4 kg waardoor je hem gemakkelijk in een andere wagen kunt installeren. Hij wordt trouwens door middel van de veiligheidsgordel stevig op zijn plaats vastgemaakt zodat hij niet kan verschuiven. Bovendien kan de afneembare bekleding in de wasmachine worden gereinigd zodat je kind steeds een proper zitje heeft.

 

Voordelen: 

Comfort: de ergonomische autostoel met zijwaartse beveiliging heeft een zachte bekleding en armsteunen die zorgen voor extra comfort. 

Doelgroep: de meegroeistoel kan voor kinderen van groep 1,2 en 3 met een lengte tussen 80 en 140 cm worden gebruikt. De afneembare rugleuning zorgt ervoor dat hij ook geschikt is voor oudere kinderen.

Onderhoud: de bekleding kan er gemakkelijk worden afgehaald en is machinewasbaar.

Formaat: door zijn afmeting van 43 x 64,5 x 45 cm en zijn lichte gewicht van 4 kg kan hij in vrijwel elke auto worden geplaatst. 

 

Nadelen: 

Niet verstelbaar: enkele klanten zijn minder tevreden over het comfort van deze autostoel omdat hij niet in verschillende standen kan worden gezet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Kinderkraft autostoel Safetyfix (9-36 kg) met Isofix aansluiting

 

De Kinderkraft autostoel voor groep 1, 2, 3 met Isofix bevestiging is een ware parel die je kunt aankopen in het zwart, blauw en in een combinatie van zwart en grijs. Het Isofix bevestigingssysteem zorgt er overigens voor dat de stoel snel en veilig op het chassis van de wagen kan worden geïnstalleerd.

Dankzij de in hoogte verstelbare hoofdsteun en de uitneembare zitverkleiner is deze autostoel geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 9 maanden tot ongeveer de leeftijd van 12 jaar. Bovendien is de 5-punts veiligheidsgordel voorzien van speciale gordelpads zodat je kleintje geen last heeft van een snijdende riem. De zijdelingse bescherming zorgt er trouwens voor dat de impact bij zijwaartse aanrijdingen sterk wordt verminderd.

Daarnaast heeft hij een afmeting 44 x 48 x 60(+17) cm en een gewicht van 7 kg waardoor hij gemakkelijk kan worden opgetild om hem in een andere wagen te plaatsen. De afneembare zachte bekleding kan bovendien in de wasmachine worden gestopt zodat je kleintje altijd een nette autostoel heeft. In de reviews zien we dat dit artikel de maximumscore van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Doelgroep: de Kinderkraft Safetyfix autostoel is geschikt voor kinderen met een lichaamsgewicht vanaf 9 tot maximum 36 kg. Deze meegroeistoel kan worden aangepast zodat hij voor kinderen van groep 1, 2 en 3 kan worden gebruikt.

Montage: door de Isofix bevestiging kan hij rechtstreeks aan het chassis van de wagen worden vastgemaakt waardoor de stoel extra stevig vaststaat en hij niet kan verschuiven.

Veiligheid: de 5-puntsgordel met comfortabele gordelpads en de zijwaartse beveiliging zorgen ervoor dat er in geval van een ongeluk een minimum impact is.

Comfort: de in hoogte verstelbare hoofdsteun en de uitneembare zachte zitverkleiner zorgen voor een optimaal comfort voor elke leeftijd.

 

Nadelen: 

Geen slaapstand: hoewel de rugleuning in verschillende standen kan worden geplaatst, merken we op dat deze stoel niet in de ligstand kan worden gezet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Autostoel Baninni Adino met Isofix (15-36 kg) met afneembare rugleuning

 

De autostoel voor groep 2 en 3 met Isofix bevestiging is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar tot ze ongeveer 12 jaar zijn of tussen 15 en 36 kg wegen. De verstelbare hoofdsteun en de afneembare rugleuning zorgen ervoor dat je deze autostoel voor een lange periode kunt gebruiken omdat hij ook als zitverhoger kan dienen voor kinderen die al iets ouder zijn.

Bovendien zorgt de Isofix aansluiting ervoor dat je hem stevig aan het chassis van de auto kunt vastmaken waardoor hij altijd goed op zijn plaats blijft staan. Deze autostoel is daarnaast voorzien van het SPS-systeem (Side Protection System) waardoor je kindje extra is beveiligd bij zijwaartse aanrijdingen. De veiligheidsgordel van de wagen zorgt er overigens voor dat je kind tijdens de autorit stevig kan worden vastgeriemd.

Deze autostoel heeft trouwens een formaat van 33 x 41 x 67 cm en een licht gewicht van slechts 5 kg waardoor je hem moeiteloos kunt verplaatsen. Bovendien heeft deze mooie zwarte autostoel een zachte bekleding die je er gemakkelijk kunt afhalen om te wassen zodat hij altijd schoon is. In de reviews merken we dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door de verstelbare hoofdsteun en de afneembare rugleuning kan deze autostoel voor kinderen van groep 2 en 3 worden gebruikt.

Veiligheid: het SPS-systeem zorgt ervoor dat er een minimale impact is wanneer de wagen op de zijkant wordt aangereden.

Onderhoud: de afneembare bekleding kan zonder probleem in de wasmachine worden gewassen.

Installatie: door de Isofix aansluiting wordt de autostoel rechtstreeks aan het chassis van de wagen vastgemaakt zodat hij goed op zijn plaats blijft zitten.

 

Nadelen: 

Niet verstelbaar: we merken op dat de rugleuning niet kan worden versteld waardoor je de autostoel ook niet in slaapstand kunt zetten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Autostoelen groep 2 Koopgids

 

Met kinderen in de wagen staat veiligheid boven alles en het is dan ook een goede aanbeveling om te investeren in een degelijke autostoel. Misschien weet je niet goed voor welke doelgroep je de autostoel moet kiezen? Of je vraagt je af hoe je hem in je wagen kunt installeren en of er belangrijke aandachtspunten zijn om meer veiligheid te creëren. Neem even de tijd om de diverse modellen te vergelijken voor je een beslissing neemt. We raden je trouwens aan om waakzaam te zijn voor aanbiedingen die niet over het benodigde veiligheidscertificaat beschikken.

 Het belang van de juiste autostoel groep en de wettelijke bepalingen

Tijdens een autorit zijn baby’s en kinderen altijd de meest kwetsbare groep waarbij de impact van een aanrijding tot desastreuze gevolgen kan leiden. Omdat niet alle kinderen dezelfde lichaamsbouw hebben, worden er sedert 2019 in Nederland enkel nog autostoelen geproduceerd met de R129- of i-Size norm. Deze norm gaat de autostoelen in groepen onderverdelen volgens de lengte van de kinderen wat gelijk loopt aan de kledingmaat. Een stoel die over een R129 certificaat beschikt heeft trouwens een ongevalsimulatietest ondergaan waarbij de veiligheid werd vastgesteld.

De autostoelen met het R44 certificaat waarbij het gewicht en de leeftijd bepalend zijn om de doelgroep aan te duiden, mogen nog steeds worden gebruikt maar worden niet meer gemaakt. Volgens wettelijke bepalingen moeten alle kinderen tot 135 cm in een autostoel worden vastgemaakt. In bepaalde landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is dit zelfs verplicht tot een lengte van 150 cm. Informeer dus steeds naar de wetgeving van je vakantieland om problemen met de plaatselijke ordediensten te vermijden.

 

De groepen volgens de i-Size norm

De categorisatie van de groepen 1, 2, 3 is veranderd naar een norm volgens de lengte van een kind waardoor je dit gemakkelijk kunt volgen met de kledingmaat die je kleintje draagt. Een autostoel voor groep 0 en 0+ is voor de allerkleinsten met een maximale lengte van 83 cm. De autostoel van groep 1 is geschikt voor peuters met een lengte tussen 60 en 105 cm. De R44 normering hiervoor is tussen 9 en 18 kg of tussen 9 maanden en 4 jaar. Om de veiligheid van het hoofdje en de nek te garanderen moeten de autostoelen van groep 0, 0+ en 1 met het zicht naar achteren in de wagen worden geïnstalleerd. 

De stoeltjes van groep 1 hebben trouwens meestal de mogelijkheid om ze zowel met voorwaarts als achterwaarts zicht te plaatsen. Kinderen met een lengte tussen 105 en 135 cm mogen gebruik maken van een autostoel van groep 2 en 3 of met de R44 norm tussen 15 en 36 kg. Een autostoel voor groep 2 is bijna altijd een meegroeistoel waardoor hij ook voor groep 3 geschikt is. Dit wil zeggen dat je deze autostoel kunt gebruiken vanaf 3 jaar tot je kind ongeveer de leeftijd heeft van 12 jaar. Het is dus heel belangrijk om regelmatig de lengte van je kindje te controleren zodat hij/zij altijd veilig met de wagen kan meerijden.

De installatie en enkele aandachtspunten

Wanneer je van plan bent om de autostoel in verschillende wagens te gebruiken is het aan te raden om er eentje uit te kiezen die niet te zwaar is zodat je hem gemakkelijk kunt tillen. Daarnaast is een stoel die je eenvoudig kunt uithalen en installeren een extra handigheid. Sommige autostoelen kunnen gewoon met de autogordel worden vastgemaakt. De voorkeur gaat echter uit naar een autostoel met  Isofix bevestiging. Dit is een internationaal gestandaardiseerd aansluitingssysteem waarmee autostoelen als het ware aan de wagen worden vastgemaakt.

De meeste auto’s hebben trouwens ingebouwde Isofix bevestigingsbeugels wanneer ze de fabriek verlaten. Deze beugels zijn verbonden met het chassis of het koetswerk en zitten tussen de rugleuning en het zitgedeelte van de wagen. Daarnaast bieden de nieuwste stoelen met de R129 i-Size aansluiting de mogelijkheid om je kindje tot de leeftijd van 15 maanden met achterwaarts zicht te plaatsen wat de veiligste manier is. Deze stoelen garanderen bovendien een sterk verminderde impact bij zijwaartse aanrijdingen. Stoelen met Isofix aansluitingen en R129 i-Size bevestiging zijn een stuk duurder, maar de veiligheid van je kroost plaats je steeds voorop.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Vanaf welke leeftijd kan de autostoel groep 2 worden gebruikt?

Volgens de R44-norm behoort elke autostoel tot een groep waarbij het gewicht en de leeftijd van het kind bepalend zijn om uit te maken welke categorie je moet gebruiken. Echter, niet alle kinderen hebben op dezelfde leeftijd een identieke lichaamsbouw. Daarom is er een nieuwe norm in de wettelijke bepalingen opgenomen die de autostoelen niet meer onderverdeeld volgens gewichtsklasse en leeftijd, maar wel volgens de lengte van je kind.

Dit is een veel duidelijkere richtlijn omdat dit gelijk opgaat met de kledingmaat van kinderen. De I-Size of R129  is bovendien een veiligheidsnorm die op Europees gebied werd goedgekeurd en in 2013 van kracht ging. Hij stelt strengere veiligheidseisen aan een autostoel waardoor je een garantie hebt voor extra beveiliging in de wagen. Deze norm bepaalt dat een autostoel van groep 2 geschikt is van het ogenblik dat je kind de lengte heeft bereikt van 105 cm wat ongeveer overeenkomt met een leeftijd van 3 jaar. 

Q2: Vanaf welke leeftijd kan de autostoel groep 2/3 worden gebruikt?

Kinderstoeltjes van groep 2/3 zijn volgens de I-Size norm bedoeld voor kinderen tussen 105 en 135 cm wat ongeveer de leeftijd van 3 tot 12 jaar is. De kinderzitjes voor groep 2 en 3 worden bijna altijd in 1 autostoel gecombineerd. Omdat hij voorzien is van een verwijderbare 5-punts veiligheidsriem kan je kind  wanneer hij groter wordt met de veiligheidsgordel van de wagen worden vastgeriemd. De I-Size autostoel zorgt er trouwens altijd voor dat je kroost bij een zijwaartse aanrijding ook veilig is.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES