5 beste Baby ledikanten Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste baby ledikanten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je in verwachting van je eerste kindje dan komt er vaak heel wat bij kijken. Zo zul je niet alleen moeten voorzien in voldoende kleertjes en rompertjes maar dien je verder ook de babykamer 100% in gereedheid te brengen. En daar hoort nu eenmaal het perfecte ledikantje bij. Echter durft het uitgebreide aanbod vaak voor heel wat keuzestress te zorgen bij de kersverse ouders en daarom willen wij jou alvast even op weg helpen. Zo lijkt het Bopita My First House Bed ledikant alvast een schot in de roos en voorzien van een maximale afmeting van 67 x 170 x 129 cm. Daarnaast blijkt echter ook het Sebra – Kili ledikant en juniorbedje een schot in de roos te zijn. Dankzij zijn in hoogte verstelbare bodem kun je het bedje probleemloos gebruiken tijdens de eerste levensfases van je baby.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste baby ledikanten (Reviews) van 2024

 

Het ruime assortiment ledikantjes maakt het alvast niet makkelijk om een keuze te maken. Zo bestaan ze in allerlei kleuren, formaten, materialen en extra’s. Of je daarbij kiest voor een Rotan ledikant of eentje uit MDF hout is 100% persoonlijk. Net zoals de keuze tussen een hemeltje ledikant, een combi ledikant, een ledikant en commode in 1, een zwarte ledikant dan wel ledikant met wit design. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. Vervolgens wordt het makkelijker om er voor jou het beste baby ledikantje uit te kiezen en wie weet is het wel een aanbieding. 

 

1. Bopita My First House Bed  Naturel

 

Het is misschien niet meteen het product met de laagste prijs maar toch lijkt deze Bopita ledikant door kopers alvast warm onthaald te worden. Dit resulteert niet alleen in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren maar ook in één van de populairste ledikantjes binnen deze selectie. De moeite waard om toch maar even een kijkje te nemen.

Zo wordt deze prachtige ledikant gekenmerkt door een maximaal formaat van 67 x 170 x 129 cm aangevuld met een gewicht van zo’n 41 kg wat hem relatief eenvoudig te verplaatsen maakt. Hij blijkt daarbij volledig vervaardigd uit duurzaam MDF hout waaraan hij eveneens zijn neutrale zandachtige kleur te danken heeft. Ideaal voor zowel jongens als meisjes en uitermate geschikt om een landelijk interieur helemaal af te werken.

Bovendien is de bodem van dit bedje makkelijk in hoogte verstelbaar én kun je het ledikantje zelfs ombouwen tot een bedbankje. Kortom, je kunt dit unieke product gedurende de eerste levensjaren van je kindje gebruiken waardoor de aankoopkosten uiteindelijk nog wel meevallen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: naast het feit dat de bodem van dit ledikant 100% in hoogte verstelbaar blijkt, kun je het ledikantje op een later moment eveneens omvormen tot een bedbankje.

Formaat: hij wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 67 x 170 x 129 cm en is bijgevolg geschikt in combinatie met een 60 cm matras.

Materialen: bij de productie van dit ledikantje heeft men gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van MDF en hout.

 

Nadelen:

Prijzig: zijn hoge prijskaartje doet vermoeden dat hij niet meteen tot de goedkope ledikanten behoort.

Geen matras: houd er rekening mee dat je bij aankoop geen bijbehorend matrasje aangeboden krijgt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sebra Kili ledikant en juniorbedje Bodem in hoogte verstelbaar

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor de Sebra ledikant die, net zoals het vorige product, gekenmerkt wordt door een rechthoekige design en een maximale afmeting van 112,5 x 70 x 88 cm aangevuld met een gewicht van 34 kg. Zijn houtachtige structuur, die overigens werd afgewerkt in een donkergrijze kleur, zorgt alvast voor een designvolle toetst in een, bij voorkeur, modern of landelijk interieur.

Ook hier is het bovendien mogelijk om de bodem te verstellen alsook het ledikant om te vormen tot een volwaardig bed waardoor hij geschikt is voor baby’tjes en kindjes tot de leeftijd van 7 jaar oud. Houd er wel rekening mee dat dit meegroeibed jammer genoeg niet geleverd wordt in combinatie met een bijbehorende matras.

Ondanks alles lijken klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en duurzaamheid. En ondanks het feit dat sommigen het prijskaartje toch wel heel erg duur vinden, belonen ze dit ledikantje alsnog met een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: met een maximaal formaat van 70 x 88 x 112,5 cm en een gewicht van 34 kg kun je dit bedje makkelijk in de ruimte installeren.

Doelgroep: het bedje is bedoeld voor pasgeboren baby’tjes en kindjes tot de leeftijd van ongeveer 7 jaar oud. Dit omwille van de verstelbare bodem en de mogelijkheid om het ledikantje om te vormen naar een volwaardig juniorbed.

Materiaal: net zoals het vorige exemplaar blijkt ook dit bed 100% vervaardigd uit duurzaam hout. Meer specifiek betreft het hier berkenhout dat volledig behandeld werd alvorens in een donkergrijs jasje te worden gestoken.

Onderhoud: de spijlen en bodem zijn makkelijk en snel af te nemen met een licht vochtige doekje wat dan weer bijdraagt aan het onderhoud.

 

Nadelen:

Geen matras: mocht je van plan zijn om dit ledikantje aan te kopen, besef dan wel dat dit exclusief de matras is.

Prijzig: een kleine minderheid van de klanten vindt de prijs van dit meegroeibed toch wel bijzonder duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Ledikant Agashi Birdcage Babybed met schommelfunctie

 

In vergelijking met het vorige product lijkt deze ledikant wel een echte aanbieding te zijn, wat hem meteen extra aantrekkelijk maakt. En daar lijkt ook de klant het 100% mee eens te zijn wat gelijk resulteert in een mooie score van de volle 5 sterren.

Het ledikantje, dat jou overigens wordt aangeboden door Agashi, wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 120 x 60 x 85 cm aangevuld met een relatief laag gewicht van ongeveer 21 kg. Verder blijkt het product voornamelijk vervaardigd uit duurzaam onbewerkt MDF van zo’n 10 mm dik dat noch de gezondheid van je kindje noch die van jou als ouder schaadt.

In tegenstelling tot de vorige exemplaren wordt dit ledikantje effectief geleverd inclusief een hemeltje en bijbehorende matras. Daarnaast blijkt de bodem in hoogte verstelbaar én kun je het schommelwiegje makkelijk verplaatsen dankzij de aanwezige wielen. Kortom, de moeite waard om dit unieke meegroeibedje even van naderbij te bekijken.

 

Voordelen:

Doelgroep: het betreft een degelijk meegroeibed dat makkelijk te gebruiken is voor kindjes vanaf de geboorte tot wanneer ze een leeftijd van ongeveer 4 jaar bereikt hebben.

Gebruiksgemak: zijn compacte en lichtgewicht formaat in combinatie met de wieltjes maken hem bijzonder handzaam in gebruik. Verder wordt hij jou aangeboden inclusief een matras en hemeltje en kan hij ook als schommelwiegje worden gehanteerd.

Veiligheid: deze ledikant met stootrand is niet alleen 100% ergonomisch maar ook helemaal veilig. Zo zul je alvast geen scherpe hoeken of kantjes vinden en werden kleurstoffen op waterbasis gebruikt.

 

Nadelen:

Montage: houd er wel rekening mee dat het bedje eigenhandig in elkaar dient te worden gemonteerd met behulp van de meegeleverde handleiding met instructies.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bebies First Ledikant Pim Rechthoek Bodem in hoogte verstelbaar

 

Ben je echt op zoek naar een kwalitatief én betaalbaar ledikantje dan kun je eventueel dit exemplaar van Bebies First even bekijken. Bebies First is alvast een bekende naam en vaste waarde in de wereld van de baby benodigdheden. Niet voor niets beschouwen velen hem dan ook als veruit het beste merk wat gelijk uitmondt in een mooie score van 4,7 sterren.

Het ledikant wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 120 bij 60 cm wat overeenkomt met een rechthoekig design waarvan het hoofd- én voeteneinde volledig dicht zijn. Bovendien is hij eveneens uit duurzaam hout vervaardigd en vervolgens afgewerkt met een neutrale witte kleur.

Doordat je de bodem in hoogte kunt verstellen, kun je dit bedje gedurende enkele maanden tot een jaar gebruiken wat uiteraard een echte meevaller is. Kortom, de moeite waard als je een kwalitatief ledikantje zoekt tegen een schappelijk prijskaartje.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het mooie prijskaartje.

Formaat: het rechthoekige formaat levert een totale afmeting van 60 bij 120 cm op.

Design: het bedje is volledig vervaardigd uit duurzaam hout en vervolgens afgewerkt in een prachtige moderne witte kleur

 

Nadelen:

Geen matras: jammer genoeg wordt deze Bebies First ledikant geleverd zonder bijbehorend matrasje. Daar zul je bijgevolg zelf nog naar op zoek moeten gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Paso doble combi Ledikant commode en kastje in 1 (3 in 1) levertijd 4 weken

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor dit unieke ledikant, jou aangeboden door Bellamy. Bovendien blijkt deze Paso Doble ledikant een veelzijdig product te zijn aangezien hij ook een commode en dresser aanbiedt wat hem dan weer bijzonder handzaam maakt.

Hij wordt gekenmerkt door een breedte van 72 cm aangevuld met een hoogte van 100,5 cm en een lengte van 164 cm zodat een matras van 60 bij 120 uiterst geschikt is. Verder is deze veelzijdige ledikant ook bijzonder stevig en vervaardigd uit kwalitatieve materialen zoals hout, MDF en spaanplaat alvorens hij werd afgewerkt in een neutraal wit kleurtje.

Ondanks de vele positieve eigenschappen blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst door klanten. Dit maakt het voor ons dan ook behoorlijk moeilijk om jou verder advies te geven over de eventuele klantenervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: met een breedte van 72 cm, een hoogte van 100,5 cm en een lengte van 164 cm blijkt deze ledikant uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met een babymatrasje van 60 bij 120 cm.

Universele montage: het handige aan dit exemplaar is dat het gekenmerkt wordt door een universele montage. Dat betekent dat je de commode zowel aan de linker- als rechterzijde kunt installeren.

Comfort: de matras van deze unieke en veelzijdige ledikant kan in 3 verschillende hoogtes worden ingesteld.

Veelzijdigheid: dit product kan niet alleen geclassificeerd worden als baby ledikantje maar beschikt eveneens over een commode en bijbehorende dresser.

 

Nadelen:

Geen meegroeibed: mocht je van plan zijn om deze ledikant aan te kopen, besef dan wel dat het geen meegroeibed is dat tot een leeftijd van 5 à 7 jaar kan worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Baby ledikanten Koopgids

 

Ben je al een hele tijd bewust op zoek naar het perfecte ledikantje? Dan hopen wij jou met deze koopgids alvast een duwtje in de juiste richting te kunnen geven. Zo lijkt het ons alvast een goede aanbeveling te zijn om rekening te houden met enkele kenmerken en eigenschappen alvorens je de verschillende mogelijkheden en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken. Denk bijvoorbeeld maar aan de uitvoering, het type, het formaat, de prijs en de leeftijd van je kindje.

Wat is een baby ledikant en welke mogelijkheden biedt het?

Een baby ledikant is, zoals de naam doet vermoeden, een bedje dat speciaal ontwikkeld werd voor pasgeboren baby’tjes en jonge kindjes tot en met de leeftijd van maximaal 2,5 jaar oud. In de meeste gevallen gaat het dan ook nog eens om een traditionele standaard maat van 120 bij 60 cm alhoewel andere, kleine dan wel grote, uitvoeringen eveneens tot de optiemogelijkheden behoren. Daarnaast zullen dergelijke bedjes ook vaak voorzien zijn van een in hoogte verstelbare bodem wat bijdraagt aan het gebruiksgemak en de veiligheid.

Kortom, je hoort het al; het baby ledikantje is zijn investering meer dan waard en kan makkelijk gebruikt worden gedurende de eerste levensjaren van je kindje. Het biedt voldoende veiligheid aangezien hij/ zij er niet zomaar kan uit klauteren en/ of vallen wat dan weer resulteert in een rustige nachtrust voor jou als ouder. Toch willen wij aanraden om niet zomaar het eerste het beste ledikantje aan te kopen. Neem rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden tegenover elkaar af te wegen rekening houdend met de opties en je eigen wensen en verwachtingen.

 

Tot welke leeftijd is het gebruik ervan aan te raden?

Zoals reeds min of meer vermeld in het voorgaande stukje, kan het baby ledikantje makkelijk gebruikt worden tot wanneer je kindje de maximale leeftijd van 2,5 jaar heeft bereikt. Echter, moeten we er wel even bij vermelden dat het hier steeds om theoretische gemiddelden gaat en afwijkingen bijgevolg mogelijk zijn. Wat uiteraard ook wel logisch is aangezien niet elk kindje zich op dezelfde manier en aan hetzelfde tempo zal ontwikkelen.

Gelukkig zijn er dan ook enkele signalen waarmee je rekening kunt houden en die tijdig zullen aantonen dat het tijd wordt om het baby ledikantje in te ruilen voor een groter bedje. Dit wordt onderhand duidelijk wanneer je kindje makkelijk uit het ledikant klautert, hij/ zij zich opgesloten begint te voelen en/ of vaak onrustige nachten kent. Kortom, tijd voor een groter bedje.

Om de stap van het ledikant naar het groot bed nu ook weer niet te groot te maken, heeft men gekozen voor een tussenoplossingen; het peuterbed of juniorbedje. Dergelijke “grote” bedjes worden vaak gekenmerkt door een standaard afmeting van 150 bij 70 cm en kunnen, in theorie, makkelijk gebruikt worden tot de leeftijd van 7 à 8 jaar oud.

 

Het type, formaat en gebruikte materialen

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten ledikantjes. Zo hebben we enerzijds het traditionele baby ledikant dat gekenmerkt wordt door een standaard afmeting van 120 bij 60 cm aangevuld met een in hoogte verstelbare bodem. Anderzijds is er het meegroeibedje; een soort baby ledikantje dat je in een later stadium makkelijk kunt omvormen tot praktisch peuterbedje.

Daarnaast kunnen de types onderling van elkaar verschillen op het gebied van gebruikte materialen en uitvoering. Zo kun je opteren voor een ledikant met een ingebouwde commode en/ of verzorgingstafel met of zonder wieltjes en bijpassend hemeltje, vervaardigd uit hout of toch liever een exemplaar uit MDF of metaal? Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

Welk type je uiteindelijk aankoopt, heeft vooral te maken met de mogelijkheden en de wensen en verwachtingen die je er zelf op nahoudt. Let wel dat het meegroeibedje, logischerwijze, een pak duurder zal zijn in de aankoop in vergelijking met het traditionele baby ledikant. Anderzijds kun je een meegroeibedje wel makkelijk gebruiken tot je kindje ongeveer 7 à 8 jaar oud is.

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje zodat je toch een idee krijgt van wat je kunt verwachten. Zo blijkt al snel dat de uiteindelijke prijs beïnvloed wordt door diverse factoren gaande van het merk en de uitvoering tot de maat en het design. Daardoor kunnen we een brede prijscategorie vaststellen die makkelijk varieert van 80 à 90 euro tot maar liefst 800 à 900 euro of misschien wel meer. Kortom, gemiddeld dien je rekening te houden met een prijskaartje van 200 à 300 euro.

Bedenk uiteraard waar je zelf naar op zoek bent en welke verwachtingen je hebt. Ben je van plan om het ledikantje gedurende een lange periode te gebruiken of niet? En aan welke opties en bijbehorende kenmerken hecht je zelf veel belang? Maak een lijstje en stel een maximaal te spenderen budget samen. Op die manier wordt de zoektocht net een pak eenvoudiger.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Tot welke leeftijd kun je een ledikant gebruiken?

Het gebruik van een ledikant is vanzelfsprekend verbonden aan een bepaalde leeftijdsgrens die, in theorie, op 2,5 jaar wordt vastgepind. Dat betekent dus dat een dergelijk bedje kan worden gebruikt tot wanneer je kindje maximaal 2,5 jaar oud is. 

Uiteraard kan dit in de praktijk eerder afwijkend zijn, wat ook logisch is aangezien niet elk kindje zich op dezelfde manier ontwikkelt. Zo kan het perfect mogelijk zijn dat je kindje misschien wel eerder toe is aan een nieuw en groter bedje. Stel dat hij/ zij vrij onrustig slaapt, zich vrijwel opgesloten voelt in het ledikantje en er regelmatig probeert uit te klimmen, dan lijkt het ons verstandig om over te schakelen naar een groter bed.

Q2: Wanneer moet je overstappen van een ledikant naar een peuterbed?

Zoals in de vorige vraag reeds aangegeven, is het ledikantje vooral geschikt voor baby’tjes en jonge kindjes tot en met de leeftijd van 2,5 jaar oud. Echter, hebben we hier te maken met een theoretisch gemiddelde aangezien in de praktijk de meeste kindjes reeds voor deze leeftijd aangeven te willen omschakelen naar een groter bedje.

Wanneer je merkt dat je kindje vrij onrustig wordt in zijn/ haar ledikant, er alles aan probeert te doen om eruit te klimmen en zich behoorlijk opgesloten voelt, dan wordt het weliswaar hoog tijd om te over te schakelen naar een groter bed. En we hebben het hier dan met name over het peuterbedje, ook wel omschreven als juniorbedje, dat een standaard afmeting kent van 150 bij 70 cm. In theorie kan een peuterbedje worden gebruik tot de leeftijd van ongeveer 7 à 8 jaar oud.

 

Q3: Wat is een ledikant?

Een ledikant is een bedje dat speciaal ontworpen is voor pasgeboren baby’tjes en jonge kindjes tot de leeftijd van 2,5 jaar oud. Ondanks het feit dat de meeste ledikanten er vrijwel hetzelfde uitzien en zijn uitgerust met een verstelbare bodem, kunnen we alsnog 2 verschillende types onderscheiden. 

Zo is er enerzijds het traditionele ledikant dat gekenmerkt wordt door een standaard afmeting van 120 bij 60 cm en vrijwel altijd is uitgerust met een stevige bodem die je in de hoogte kunt verstellen. Anderzijds kun je ook opteren voor het zogenaamde meegroeibedje die, in vergelijking met het traditionele ledikant, net iets groter blijkt te zijn. Dergelijke ledikanten kun je in een later stadium makkelijk omvormen tot een peuterbedje waardoor je ze toch wel enkele jaartjes langer kunt gebruiken.

 

Q4: Wanneer kan de bodem van het ledikant omlaag en wanneer kun je een dekbed gebruiken?

Zoals reeds aangegeven, bieden de meeste ledikanten een in hoogte verstelbare bodem aan die je afhankelijk van de leeftijd van je kindje kunt aanpassen. Algemeen geldt dat de bodem van het ledikantje lager wordt geplaatst naargelang je kindje ouder wordt, om zo te verhinderen dat hij/zij er probeert uit te klimmen.

Net zoals de hoogte van de bodem, zal ook het gebruik van een dekbed afhankelijk zijn van de leeftijd. Algemeen wordt gesteld dat een kindje veilig onder een dekbed kan en mag slapen vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar oud. Uiteraard betreft het hier opnieuw een theoretisch gemiddelde en stellen we in de praktijk vast dat sommige ouders toch nog net iets langer wachten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES