8 beste Borstkolven Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste borstkolven – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je als toekomstige mama hebt beslist om borstvoeding aan je baby te geven, dan zul je hoogstwaarschijnlijk een borstkolf nodig hebben. Met een dergelijk apparaat kun je ervoor zorgen dat je kleintje, ook als je er even niet bent, tijdig zijn portie gezonde moedermelk krijgt. Om je alvast wat te helpen bij je keuze, hebben we er 3 voor jou uitgezocht. Zo merk je dat de Philips Avent SCF395/11 de perfecte combinatie is van zuigkracht en tepelstimulatie. Of misschien gaat je voorkeur uit naar de Medela Swing Maxi Flex, een dubbele elektrische borstkolf met een innovatief borstschild dat van een wijdere openingshoek voorzien is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste borstkolven (Reviews) van 2024

 

Als aanstaande of kersverse mama heb je er zeker al over nagedacht of je al dan niet borstvoeding zult geven. Om allerlei uiteenlopende redenen kan het nodig zijn om een borstkolf aan te kopen. Kies je ervoor om een borstkolf te huren in de zorgwinkel of gaat je voorkeur toch uit naar een nieuwe handmatige Prenatal borstkolf? Met de hulp van enkele lactatiedeskundigen hebben we voor jou een selectie gemaakt met 6 topproducten. Neem het goede advies ter harte en ga de verschillende toestellen bekijken en vergelijken alvorens je er de beste borstkolf uitkiest.

 

1. Philips Avent SCF395/11 Enkele Elektrische borstkolf

 

Philips Avent ontwikkelt en maakt reeds 30 jaar lang producten die geïnspireerd worden door de natuurlijke manier van voeden. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor zuigflesjes, fopspenen en borstkolven om je baby zo goed mogelijk te laten drinken.

De Philips Avent borstkolf is trouwens het populairste product in onze selectie. Het toestel werkt met tepelstimulatie en heeft de perfecte zuigkracht om een optimale melkstroom op gang te brengen. Bovendien heeft deze elektrische borstkolf een siliconen borstkussen dat zich perfect aan de vorm en de grootte van de tepel aanpast zodat hij voor bijna elke vrouw geschikt is.

Daarnaast zorgt de stille motor ervoor dat je op een discrete en comfortabele manier kunt kolven zonder dat je naar voren moet leunen. Hij is overigens volledig aanpasbaar met 8 stimulatie- en 16 kolfstanden om op de meest efficiënte manier melk te kunnen kolven. Hij werkt enkel met het meegeleverde netsnoer dat je met een USB-adapter op het elektriciteitsnet kunt aansluiten. In de reviews merken we dat dit toestel een uitstekende beoordeling kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: dit toestel stimuleert de tepel dankzij de Natural Motion-technologie waardoor je op een kortere tijd meer melk kunt kolven. 

Comfort: het zachte siliconen borstkussen zal zich naar elke borst en tepelvorm aanpassen zodat hij voor bijna elke vrouw de ideale pasvorm heeft. Bovendien laat dit toestel je toe om te kolven zonder dat je naar voren moet leunen.

Instelbaar: de Avent borstkolf kan in 8 stimulatiestanden worden gezet waarbij je ook nog kunt kiezen tussen 16 standen om de snelheid en de zuigkracht aan te passen.

Discreet: de stille motor zorgt ervoor dat je in alle discretie de melk kunt afkolven. 

 

Nadelen: 

Netstroom: enkele klanten vinden het spijtig dat deze borstkolf enkel op netstroom werkt waardoor je steeds in de nabijheid van een stopcontact moet gaan zitten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Medela Swing Maxi Flex Dubbele elektrische borstkolf

 

De Medela borstkolf is een dubbele elektrische borstkolf waarmee je comfortabel en doeltreffend de moedermelk kunt afkolven om, wanneer het even niet mogelijk is om borstvoeding te geven, je kindje te kunnen voeden. Dankzij de dubbele borstkolf en de 2-Phase Expression technologie kun je in de helft van de tijd je borsten ledigen en kolf je ook meer melk af.

Bovendien is de dubbele borstkolf voorzien van een PersonalFit Flex borstschild dat ontwikkeld is met een wijdere openingshoek van 105° waardoor de melkproductie wordt gestimuleerd. De zachte rand van het borstkussen zorgt overigens voor een betere pasvorm zodat je comfortabel kunt plaatsnemen om de melk af te kolven zonder dat je je daarbij voorover moet buigen.

Daarnaast werkt deze borstkolf zowel op netstroom als op AA-batterijen waardoor je het apparaat overal kunt gebruiken. De kolven kunnen trouwens gemakkelijk in de vaatwasmachine worden gereinigd, maar enkel de flesjes zijn steriliseerbaar. In de reviews zien we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: de dubbele elektrische pomp laat je toe om in een korte tijdspanne meer melk af te kolven zodat je beide borsten leeg zijn.

Comfort: het PersonalFit Flex borstschild heeft een wijde openingshoek van 105° dat bovendien voorzien is van een zachte rand waardoor hij heel natuurlijk aanvoelt.

Stroom: de borstkolf kan op netstroom of met AA-batterijen worden gebruikt waardoor je op elke plaats kunt afkolven zonder dat je naar een stopcontact moet zoeken.

Onderhoud: hij is heel gemakkelijk te reinigen door hem in de vaatwasmachine te stoppen.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: slechts enkele klanten zijn minder tevreden over de kwaliteit van dit apparaat omdat het borstschild niet genoeg vacuüm zou trekken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Dubbele elektrische kolf Natural Wave Tire-lait électrique Double Natural Wave

 

Deze dubbele borstkolf Natural Wave van Lasinoh heeft een tweevoudige functie waarmee de melkstroom wordt gestimuleerd en de afname wordt gemaximaliseerd, zodat je efficiënt en in een korte tijd voldoende melk kunt afkolven. Doordat hij volledig transparant is kun je de melkafname trouwens goed volgen, waardoor je indien nodig kunt bijsturen.

Daarnaast kan hij eenvoudig worden ingesteld met een schakelaar en bedieningsknoppen om de 6 aanpasbare zuigniveaus en de fase-instelling (stimuleren of maximaliseren) te selecteren. Dankzij het doeltreffende ComfortFit borstkussens is het toestel ook heel aangenaam in gebruik, zodat je in alle rust de moedermelk kunt afkolven.

Doordat een Natural Wave speen wordt meegeleverd, kun je de fles bovendien meteen gebruiken om je kleintje te voeden. Het handige formaat van de borstkolf en het feit dat hij naast netstroom ook met batterijen kan worden gebruikt zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. In de reviews zien we dat hij een goede score kreeg met 4 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Efficiënt: doordat dit systeem over twee borstkolven beschikt heb je minder tijd nodig om dubbel zoveel melk te kunnen afkolven.

Instellingen: de borstkolf werkt met 2 fasen, stimuleren en maximaliseren, en kan daarnaast ook in verschillende standen worden gezet om de zuigkracht aan te passen.

Gebruiksvriendelijk: de melk kan worden bewaard in de flesjes waarin hij wordt opgevangen. De meegeleverde Natural Wave speen zorgt er overigens voor dat je deze ook meteen kunt gebruiken om je kleintje te voeden.

Transporteerbaar: door zijn compacte formaat en zijn lichte gewicht kan hij gemakkelijk in de meegeleverde draagtas worden meegenomen. Hij werkt trouwens zowel op netstroom als op batterijen.

 

Nadelen:

Zuigkracht: enkele klanten merken op dat het toestel minder zuigkracht heeft als je hem met batterijen gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Byer Elektrische dubbele borstkolf kolfapparaat 2 kolven 100% BPA-Vrij

 

Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, krijgt dit dubbel borstkolfapparaat van Byer een goedkope prijs wanneer je meerdere stuks aankoopt. Hierdoor valt hij dan ook meteen in de laagste prijsklasse zodat hij voor iedereen een stuk toegankelijker is.

De Byer borstkolf is bovendien gemaakt uit BPA-vrij materiaal waardoor hij niet schadelijk is voor de gezondheid van mama en kind. Dankzij het transparante materiaal kun je perfect de melkafname zien zodat je kunt volgen hoeveel er al is afgepompt. Een dubbele borstkolf is verder heel doeltreffend, omdat je op korte tijd beide borsten gelijktijdig kunt afkolven, waardoor je jezelf heel wat tijd kunt besparen.

Daarnaast werkt de elektrische borstpomp met een oplaadbare batterij die je met de bijgevoegde kabel op je computer of met een USB-interface kunt opladen. De afgekolfde melk wordt trouwens rechtstreeks in een babyflesje opgevangen zodat je hem direct in de koelkast of vriezer kunt plaatsen om de melk te bewaren. In de reviews merken we dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitsverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door de dubbele borstkolf is het mogelijk om meer melk af te kolven waardoor je jezelf heel wat tijd bespaart en je steeds voldoende voorraad hebt.

Transparant: het volledige systeem is transparant, zodat je goed kunt volgen hoeveel melk je al hebt afgekolfd.

Voeding: deze borstpomp werkt met een oplaadbare batterij die met de meegeleverde kabel op een USB-interface kan worden aangesloten om hem op te laden.

Het prijskaartje: de dubbele borstkolf valt in de laagste prijsklasse waardoor hij voor elk budget goed toegankelijk is. Bij aankoop van meerdere stuks krijg je trouwens een voordeliger prijs.

 

Nadelen:

Vacuüm: een klant merkt op dat deze borstpomp nogal redelijk sterk vacuüm zuigt waardoor ze een tijdelijke markering op de borsten had.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tommee Tippee Made For Me Elektrische Borstkolf

 

De Tomme Tippee borstkolf is een elektrisch systeem dat werkt met een oplaadbare batterij die door middel van een USB-kabel op het elektriciteitsnet, een computer of in de wagen kan worden opgeladen. Hierdoor heb je de vrijheid om het toestel gelijk waar te gebruiken, zonder dat je je moet afvragen of er wel een stopcontact aanwezig is.

Wanneer de borstkolf volledig is opgeladen, heeft hij bovendien een gebruiksduur van wel 60 minuten. In vergelijking met veel andere apparaten is de Tommee Tippee heel stil waardoor je jezelf veel rustiger voelt. Je kunt hem trouwens instellen op 5 massage- en 9 kolfstanden om de melkstroom te stimuleren en om de zuigkracht te regelen zodat hij optimaal de melk gaat afnemen.

Daarnaast is het borstschild gemaakt uit een zachte gevoerde silicone cup die zeer natuurlijk aanvoelt, waardoor hij op gevoelige en pijnlijke borsten heel wat comfortabeler is. Doordat hij voorzien is van een duidelijk ledscherm kun je snel aflezen hoelang je al bezig bent. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over deze borstkolf van Tommee Tippee.

 

Voordelen: 

Comfort: de zachte en gevoerde silicone cup zorgt ervoor dat de kolf voor gevoelige borsten heel comfortabel aanvoelt.

Voeding: het toestel werkt met een oplaadbare voeding die door middel van de meegeleverde USB-kabel kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet of op een computer om hem op te laden.

Instellingen: je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit 5 massage standen en 9 kolfinstellingen om de melkstroom te stimuleren en de zuigkracht aan te passen zodat je hem steeds volgens je eigen wensen kunt instellen.

Gebruiksduur: met een volledig opgeladen apparaat kun je 60 minuten kolven waardoor je hem overal kunt gebruiken.

 

Nadelen: 

Onderhoud: we merken op dat deze borstkolf niet in de vaatwasmachine mag worden geplaatst en niet steriliseerbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Ardo Borstkolf Ardo Calypso-to-go bewaartas met koelelementen

 

De Ardo borstkolf werkt op netstroom en op batterijen waardoor je hem gemakkelijk in de meegeleverde draagtas met koelelementen kunt meenemen. De set bevat trouwens een uitgebreid aantal accessoires waarmee je perfect bent uitgerust en alles voorhanden hebt om efficiënt borstvoeding te kunnen geven.

Dit kolfsysteem van Ardo is voorzien van een stimulatie- en afkolfmodus waarbij je ook nog eens kunt kiezen tussen de mate van het vacuüm zuigen en de cyclus bij het afkolven. Bovendien zorgt de innovatieve Optiflow-technologie ervoor dat de borsten actief worden gemasseerd terwijl de zachte zuigkracht het afkolven op een aangename en comfortabele manier laat passeren. Hij wordt overigens geleverd met een handgreep waarmee je hem handmatig kunt bedienen wanneer jij dat wenst.

Daarnaast is het pakket voorzien van 3 borstschelpen voor verschillende tepelgroottes zodat hij door de meeste vrouwen kan worden gebruikt. In de reviews kunnen we zien dat de klanten tevreden zijn over het uitgebreide pakket.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: dit volledige pakket bestaat uit alle mogelijke accessoires om de periode van borstvoeding zo efficiënt mogelijk te laten gebeuren. Alles wordt trouwens geleverd in een draagtas met koelelementen om de melk goed te kunnen bewaren wanneer je onderweg bent.

Instellingen: het toestel heeft een tweevoudige werking waarbij je kunt kiezen uit de stimulatie- of afkolfmodus. De mate van de zuigkracht en de duur van de cyclus kan individueel worden ingesteld.

Voeding: het afkolfsysteem werkt op netstroom en kan ook gewoon op batterijen worden gebruikt zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen.

Comfort: de Optiflow masseert de borsten op een actieve manier door middel van het luchtkamersysteem terwijl het bijzonder zachte zuiggedrag voor een doeltreffende en aangename afkolving zorgt.

 

Nadelen: 

Aantal batterijen: een klant maakt de opmerking dat er in het apparaat wel heel veel batterijen moeten worden geplaatst. We kunnen echter nergens terugvinden hoeveel er precies in moeten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Medela Freestyle Flex Borstkolf dubbele elektrisch 

 

In tegenstelling tot het vorige product, zul je zien dat het hier om een elektrische borstkolf gaat waardoor het hogere prijskaartje enigszins te verklaren valt. De borstkolf wordt jou overigens aangeboden door Medela, als deel van de Medela Freestyle serie, en werd dit jaar bekroond met de “Baby Innovation Award”.

De dubbelzijdige elektrische borstkolf biedt, in tegenstelling tot sommige andere exemplaren, een veel grotere openingshoek van maar liefst 105 graden én een ovale vorm die 360 graden draaibaar blijkt. Op die manier kan een optimale pasvorm worden gegarandeerd, wat bijdraagt aan het uiteindelijke comfort. De kolven zijn overigens voorzien van een ingebouwde accu die makkelijk kan worden opgeladen dankzij de meegeleverde USB adapter.

Verder blijken de borstkolven uit BPA-vrij materiaal te zijn vervaardigd, kun je ze in de vaatwasmachine stoppen en blijken ze 100% steriliseerbaar te zijn. Ze zijn overigens compact en licht van gewicht waardoor je ze makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Klanten reageren dan ook overwegend positief en vinden het een gebruiksvriendelijk en kwalitatief product.

 

Voordelen:

Toebehoren: naast de meegeleverde USB adapter worden ook een koeltas met een bijbehorend koelelement, een kolftas, 2 flessenstandaarden, 4 compacte moedermelkflesjes inclusief deksel en uiteraard ook een motorunit, diverse connectoren en borstschilden meegeleverd.

Draagcomfort: de compactheid en het lichte gewicht maken dat de borstkolven makkelijk mee te nemen zijn. Verder zorgen de draaibaarheid en de wijde openingshoek dan weer voor een betere pasvorm.

Onderhoud: de kolven blijken niet alleen steriliseerbaar maar kunnen overigens ook in de vaatwasmachine worden geplaatst.

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: slechts één enkele koper maakt melding van de kwetsbaarheid van het product.

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere borstkolven, zul je zien dat dit product niet voorzien is van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Tommee Tippee Closer to Nature Handmatige Borstkolf

 

De Tommee Tippee – Closer to Nature Handmatige Borstkolf komt samen met een fles van 150 ml met een afsluitdop, een adapter voor andere Tommee Tippee flessen, een extra ventiel en 6 zoogkompressen.

Dit product wordt geleverd met een kunstmatige sterilisator, waardoor je het gemakkelijk in de magnetron kunt steriliseren. Deze borstkolf is eenvoudig en gemakkelijk schoon te maken doordat hij maar uit 3 onderdelen bestaat. Voor de vrouwen die zelf de zuigkracht en het tempo van het kolven willen bepalen, is dit een uitstekend apparaat.

Tot nu toe zijn bijna alle kopers tevreden met dit product en wordt er positief advies gegeven hiervoor. De kopers van dit product vinden het van goede kwaliteit en het is handig in gebruik. Dit product wordt zeker aangeraden voor vrouwen met kleine tepels, want het werkt niet bij een ieder. De speen gaat soms wel gemakkelijk stuk en de flessen kunnen geelachtig worden na heteen paar keer te gebruiken.

Deze borstkolf wordt geleverd met enkele nuttige accessoires en kun je makkelijk steriliseren. Je kunt grotendeels zelf de zuigkracht bepalen en het apparaat is makkelijk in gebruik.

 

Voordelen:

Accessoires: het product wordt geleverd met een voorraadfles, een adapter om andere flessen te kunnen gebruiken, een ventiel en 6 zoogcompressen. Je hoeft dus zelf nog weinig accessoires te kopen.

Onderhoud: de borstkolf bestaat uit slechts 3 onderdelen die je eenvoudig kunt schoonmaken. Bovendien kun je het product steriliseren in een magnetron met de kunststof sterilisator.

 

Nadelen: 

Beperkt compatibel: de borstkolf is niet voor elke borst geschikt. Zo zou het product niet aan te raden zijn voor vrouwen met grote tepels.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Borstkolven Koopgids

 

Hoewel borstvoeding een intiem en fijn moment is met je kindje, is het niet mogelijk om er altijd te zijn. Het is dan ook een goede aanbeveling om te investeren in een degelijke borstkolf om je moedermelk af te kolven. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er verschillende systemen op de markt zijn met allerlei soorten en vormen van borstkussens. Neem rustig even de tijd om alles te vergelijken voor je je keuze maakt. Laat daarbij zeker ook de interessante aanbiedingen niet aan je voorbijgaan.

Wat is een borstkolf en waarom is hij zo belangrijk tijdens de borstvoedingsperiode

Een borstkolf is een toestel met een bepaalde zuigkracht om de moedermelk uit je borsten te halen. Door de druk en het zuigritme worden er hormonen aangemaakt waardoor de melk gemakkelijker uit de borst vloeit, net zoals wanneer je je kindje zou aanleggen om te zuigen. Vervolgens wordt de moedermelk door middel van een slangetje naar een flesje gevoerd dat aan het kolfapparaat is bevestigd. Meestal is het mogelijk om de melk in dit opvangflesje in de koelkast te bewaren en/of zelfs in te vriezen om op een later moment te gebruiken waardoor er geen druppel van de kostbare moedermelk verloren gaat.

Tijdens de eerste levensmaanden van je baby is en blijft borstvoeding de nummer één als het op de perfecte voeding aankomt. Door bepaalde omstandigheden is het echter niet altijd mogelijk om je kindje de borst te geven. Wanneer je baby bijvoorbeeld prematuur wordt geboren of door ziekte in het ziekenhuis moet worden opgenomen kun je je moedermelk met een borstpomp afkolven zodat je een voorraad op de materniteit kunt afgeven. Niet onbelangrijk is dat een borstkolf, ook als je baby niet bij jou is, de melkproductie op gang houdt en zelfs zal stimuleren.

 

De diverse soorten 

Welke borstkolf je ook kiest, het is volledig een persoonlijke keuze die trouwens een beetje afhangt van de zuigkracht van je baby. Daarom wordt er meestal aangeraden om pas nadat je kleintje geboren is, een borstpomp aan te schaffen. We onderscheiden 3 soorten borstkolven die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo is er de handmatige borstkolf waarbij je zelf al het werk moet doen door pompbewegingen te maken om de melk af te kolven. Dit apparaat is niet duur in aankoop en hij is ideaal als je maar sporadisch eens melk moet afkolven. 

Vervolgens is er de enkele elektrische kolf die dient om één borst per keer af te kolven terwijl je bijvoorbeeld met je andere borst de baby voedt. Daarnaast heb je de dubbele elektrische kolf waarmee je beide borsten gelijktijdig kunt kolven. Wanneer je bijvoorbeeld terug uit werken gaat is dit systeem ideaal omdat het je heel veel tijd bespaart. Het afkolven gaat namelijk tweemaal zo snel en je verliest ook geen tijd om de kolf van borst te wisselen. Het gebruik van een dubbele borstkolf zou trouwens voor een grotere melkproductie zorgen die bovendien nog eens een hogere energiewaarde heeft.

 

De instellingen en het belang van een gepast borstkussen

Door uiteenlopende redenen lukt het niet bij iedereen om direct melk te kolven. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een borstkolf die over verschillende standen beschikt om de zuigkracht aan te passen. Wanneer je ook nog het zuigritme kunt instellen zal de melkproductie veel vlotter op gang komen omdat de borstpomp dan net zo aanvoelt alsof je baby aan het zuigen is. Daarnaast hebben de meeste elektrische kolfapparaten een dubbele functie om enerzijds de borst te stimuleren om zo de melkproductie op gang te brengen en anderzijds de melkstroom te verhogen waardoor je op korte tijd meer melk kunt afkolven.

Sommige apparaten worden aangeboden met verschillende borstschilden zodat je er zelf eentje kunt uitzoeken dat op de grootte van jouw tepel past. Andere toestellen hebben een speciaal borstkussen dat gemaakt is uit een soort silicone die zichzelf naar de grootte van jouw borst en tepel zal aanpassen. Om het hele kolfproces aangenaam te laten verlopen is het dan ook essentieel om voor het gepaste formaat te kiezen. Een borstschild dat de groot of te klein is zal een goede melkproductie in de weg staan en bovendien pijn veroorzaken waardoor de melkstroom wordt verminderd. 

Enkele nuttige tips om rekening mee te houden

Wanneer je hebt beslist welk type borstkolf je gaat aanschaffen zul je merken dat er ook nog diverse modellen en merken zijn waaruit je moet kiezen. Je kunt hiervoor beter enkele belangrijke aspecten van de apparaten goed bekijken alvorens je een beslissing neemt. Zo is het geluid dat een dergelijk toestel maakt wel belangrijk wanneer je discreet te werk wilt gaan zonder dat alle ogen op jou zijn gericht. Als je van plan bent om het toestel vaak mee te nemen kun je bovendien beter kiezen voor een compacte kolf met een licht gewicht.

De maat van het borstschild waar je tepel ingaat, is een cruciaal aandachtspunt om beschadigingen aan je tepel en tepelkloven te vermijden. Tenslotte willen we je graag aanraden om even op consult te gaan bij een lactatiedeskundige. Hij/zij zal je helpen om de beste keuze te maken en je bovendien ook leren hoe je ermee moet omgaan. Een kolfconsult wordt trouwens meestal vergoed vanuit jouw zorgpakket, kijk daarvoor eerst even je polis na.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer kun je het beste een borstkolf aanschaffen?

Een borstkolf is een handig hulpmiddel om tijdens de borstvoedingsperiode je kleintje toch van moedermelk te voorzien als je bijvoorbeeld terug uit werken gaat. In sommige gevallen is hij echter noodzakelijk om de borstvoeding op gang te brengen of wanneer je weet dat je baby prematuur zal worden geboren. Onder normale omstandigheden kun je het best wachten met de aankoop van een borstkolf tot je baby geboren is. Omdat niet elke baby op dezelfde manier drinkt zul je, éénmaal je borstvoeding geeft, zelf al gauw merken welke borstpomp je nodig hebt. 

Q2: In welke winkel kun je een borstkolf kopen en wat kun je doen als hij kapot is?

Een borstkolf kun je in verschillende winkels aankopen. Je zult er ongetwijfeld al gezien hebben in de meeste webwinkels die babyspulletjes aanbieden. Daarnaast worden ze ook verkocht bij de apotheek en in bijna alle speciaalzaken voor de babyuitzet. Je hebt trouwens niet direct een borstpomp nodig om borstvoeding te geven want, als hij bijvoorbeeld stuk gaat kun je ook gewoon met de hand kolven.

Wanneer je een kolfconsult inplant bij een lactatiekundige zal die jou de verschillende mogelijkheden voorstellen en je raad geven over welke borstkolf voor jou het meest geschikt is. Zij zullen je bovendien ook leren hoe je de pomp efficiënt kunt gebruiken zodat je niet alles zelf moet gaan uitzoeken. Een kolfconsult wordt in de meeste gevallen terugbetaald vanuit jouw aanvullend zorgpakket. Bij enkele polissen wordt ook de kolf vergoed als die door een lactatiekundige wordt geadviseerd.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES