5 beste fietsstoeltjes Test Van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Fietsstoeltjes – Vergelijkingstest & Koopgids 

 

Als je je kleintje graag meeneemt tijdens een fietsritje, dan kun je beter investeren in een degelijk fietsstoeltje waarin je kind veilig en comfortabel kan zitten. Door een kijkje te nemen in onze top 3 van beste fietsstoeltjes zul je al snel merken dat het Bobike One Maxi Fietsstoeltje Achter een uitstekende keuze is omdat hij een waterafstotende en schokabsorberende zitting heeft. Ook met het Thule Yepp Maxi Fietsstoeltje Achter haal je een degelijk product in huis. Het zitje heeft een hele comfortabele pasvorm en dankzij de 5-puntsgordel zit je kind stevig vast.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste fietsstoeltjes (Reviews) van 2024 

 

Als je kindje oud genoeg is om met mama op de fiets mee te gaan, dan kunnen we het advies geven om in een degelijk fietsstoeltje te investeren. Wil je een fietsstoeltje om vooraan op de fiets te monteren of zoek je specifiek naar een fietsstoeltje voor baby’s? Of heb je misschien enkel een voetenzak voor het fietsstoeltje nodig? Om jou te helpen bij het maken van een keuze hebben we alvast 5 topproducten uitgezocht. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en er vervolgens het beste fietsstoeltje uit te kiezen dat aan al jouw wensen voldoet.

 

1. Bobike One Maxi Fietsstoeltje Achter BD  met comfortabele zitting

 

Het Bobike fietsstoeltje kan in 13 verschillende kleuren worden aangekocht en het is één van de populairste exemplaren in onze lijst met toppers. Hij valt trouwens in de laagste prijsklasse waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

Dit fietsstoeltje kan achteraan op elke gewone fiets of e-bike worden geplaatst die voorzien is van een bagagedrager met een breedte tussen 12 en 17,5 cm. Daarnaast beschikt hij over een speciaal montagesysteem waardoor het zitje snel en eenvoudig op een andere fiets kan worden geplaatst. je Wanneer je fiets geen bagagedrager heeft, dan kun je een aparte montagebeugel aanschaffen. 

Verder heeft het fietsstoeltje een stevige rugleuning en een schokabsorberende zitting met een waterafstotende bekleding zodat je kleintje altijd droog zit. Doordat het fietsstoeltje eenvoudig verstelbare voetensteuntjes heeft, kun je deze gemakkelijk volgens de groei van je peuter aanpassen. Dit exemplaar is gepast voor kinderen vanaf 5 maanden tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn of een gewicht van 22 kg hebben. In de reviews merken we dat dit product een zeer goede score van 4,7 sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: het fietsstoeltje kan snel en vlot op een andere fiets worden gemonteerd zodat je niet voor elke tweewieler een apart stoeltje moet aankopen.

Comfort: dit zitje met hoge rugleuning heeft een waterafstotende en schokabsorberende zitting. De voetensteuntjes kunnen gemakkelijk en zonder gereedschap worden aangepast.

Leeftijd: hij kan vanaf ongeveer 5 maanden worden gebruikt tot je kind 5 jaar is of 22 kg weegt.

Montage: het achterzitje kan op gewone fietsen en op e-bikes worden geplaatst en hij is geschikt voor bagagedragers tussen 12 en 17,5 cm. Voor fietsen zonder bagagedrager kun je een aparte montagebeugel aankopen.

 

Nadelen: 

Harde rugleuning: enkele klanten zijn minder tevreden over dit product omdat de rugleuning geen bekleding heeft waardoor je kindje tegen een harde achtergrond zit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Thule Yepp Maxi Fietsstoeltje Achter – Easyfit Bagagedrager Moederfiets

 

Yepp wordt door velen als het beste merk beschouwd voor fietszitjes om kinderen op een veilige en comfortabele manier te vervoeren. Het Thule Yepp fietsstoeltje is te verkrijgen in 11 verschillende kleuren zodat je er zeker eentje zult vinden die bij jouw fiets past.

Het fietsstoeltje moet achterop op een Easyfit-Window bagagedrager worden geïnstalleerd zodat het stevig vaststaat. Wanneer je fiets niet over een dergelijke bagagedrager beschikt, kun je een Thule Yepp Maxi Easyfit adapter apart aankopen zodat je het fietszitje toch goed kunt monteren. Daarnaast heeft dit schokabsorberend fietsstoeltje een ergonomische pasvorm en is hij tevens voorzien van een verstelbare 5-puntsgordel die voor de extra veiligheid zorgt.

Op de rugleuning heeft hij een ingebouwde reflector en heb je ook de mogelijkheid om de fietsverlichting op het bevestigingspunt te plaatsen zodat jullie steeds goed zichtbaar zijn. Het fietsstoeltje met verstelbare voetensteuntjes is trouwens geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot ze 6 jaar zijn of ongeveer 22 kg wegen. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit exemplaar.

 

Voordelen: 

Kleurkeuze: dit fietsstoeltje wordt in 11 verschillende kleuren aangeboden zodat je hem perfect op jouw fiets kunt afstemmen.

Gebruiksgemak: de verstelbare voetensteuntjes met riempjes kunnen snel en eenvoudig worden aangepast zonder dat je hiervoor gereedschap nodig hebt.

Pasvorm: het schokabsorberende fietsstoeltje heeft een comfortabele pasvorm zodat je kind van de fietsritjes kan genieten zonder dat hij/zij door elkaar wordt geschud.

Veiligheid: dit exemplaar beschikt over een 5-puntsgordel om je kleintje goed vast te maken. Bovendien heeft dit stoeltje op de achterzijde een ingebouwde reflector en kun je op het bevestigingspunt extra verlichting aanbrengen.

 

Nadelen: 

Montage: enkele klanten zijn teleurgesteld omdat dit fietsstoeltje niet op hun bagagedrager past. Dit wordt nochtans duidelijk op de verkoopsite vermeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Thule Yepp Mini Fietsstoeltje Voor Stuur – voor kinderen tot 3 jaar

 

Dit fietsstoeltje om voorop de fiets te plaatsen is eveneens van Thule Yepp en hij is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar of tot je kind een maximumgewicht van 15 kg heeft. Dankzij de meegeleverde Slimfit adapter kun je het fietsstoeltje eenvoudig aan het stuur van de meeste fietsen bevestigen.

Dit stevige schokabsorberende zitje met ergonomische pasvorm is voorzien van een 5-puntsgordel met zachte schouderpads waarmee je kind comfortabel en veilig kan worden vastgeriemd om van elk fietstochtje te genieten. Bovendien heeft dit knappe fietsstoeltje een geïntegreerde handgreep zodat je dreumes zijn/haar handjes er gemakkelijk op kan leggen om zich vast te houden wanneer je over een drempel moet.

Verder beschikt hij over eenvoudig verstelbare voetensteuntjes met riempjes zodat je kind niet met de voetjes tussen de wielspaken kan terechtkomen. Doordat er van waterafstotende materialen gebruik werd gemaakt, kun je dit fietsstoeltje gemakkelijk onderhouden en/of na een fikse regenbui snel droog maken. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Leeftijdscategorie: dit fietsstoeltje is geschikt voor baby’s vanaf 9 maanden tot je kleintje 3 jaar is of 15 kg weegt. 

Montage: het fietsstoeltje moet aan het stuur worden vastgemaakt met de meegeleverde Slimfit adapter zodat hij stevig vastzit.

Gebruikscomfort: dit schokabsorberende zitje heeft een comfortabele pasvorm en een geïntegreerde handgreep waar je kind gemakkelijk zijn/haar handjes kan opleggen om zich vast te houden.

Veiligheid: dankzij de brede 5-puntsgordel met zachte schouderpads, kun je je dreumes veilig vastmaken zodat hij/zij absoluut niet uit het zitje kan vallen.

 

Nadelen: 

Gordelsluiting: één klant vindt het vervelend dat het slot van de veiligheidsgordel zo moeilijk opent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter  met inklapbare voetensteuntjes

 

Het Qibbel fietsstoeltje is een tijdelijke aanbieding met een goedkope prijs waardoor hij in bijna elk budget past. Dit achterzitje is speciaal ontworpen om kids vanaf 6 jaar tot ze ongeveer 10 jaar oud zijn veilig te laten meerijden. 

De dubbelwandige zitting en ruggensteun in kunststof is met een metalen frame verstevigd waardoor hij extra stevig is en een maximale belasting van 35 kg heeft. Bovendien is hij voorzien van een brede veiligheidsriem waarmee je je kind goed kunt vastmaken zodat hij/zij niet van de fiets kan vallen. De voetensteuntjes kunnen trouwens gemakkelijk worden ingeklapt waardoor je nergens aan blijft haperen als je kindje niet op de fiets zit.

Daarnaast is dit fietsstoeltje heel snel en eenvoudig met een klemsysteem op de bagagedrager te installeren zonder dat er gereedschap aan te pas komt. Verder is hij geschikt voor bagagedragers die 11 tot 17 cm breed zijn en een buisdiameter tussen 10 en 22 mm hebben. In de reviews zien we dat de klanten het niet eens zijn over de veiligheid van dit fietszitje.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: door het eenvoudige klemsysteem kan het fietsstoeltje vlot zonder gereedschap van de ene op de andere fiets worden geplaatst.

Stevigheid: de dubbelwandige zitting en rugleuning is met een metalen frame versterkt waardoor dit fietsstoeltje heel stevig aanvoelt.

Leeftijdscategorie: het fietsstoeltje voor achterop kan voor kinderen tussen 6 en 10 jaar worden gebruikt en hij heeft een maximaal belastbaar gewicht van 35 kg.

Veiligheidsriem: een brede veiligheidsgordel zorgt ervoor dat je kind niet snel van de fiets zal vallen.

 

Nadelen: 

Voetensteuntjes: enkele klanten vinden dat de inklapbare voetensteuntjes niet echt veilig zijn omdat deze geen antisliplaag hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Polisport Bilby – Fietsstoeltje Voor + windscherm voor kinderen tot 3 jaar

 

Het fietsstoeltje van Polisport is bedoeld om op de stuurpen van de fiets te monteren en is bijgevolg geschikt voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot je kleintje 3 jaar oud is. Net zoals de meeste zitjes die dienen om vooraan te plaatsen, heeft hij een maximaal belastbaar gewicht van 15 kg omdat het anders heel moeilijk sturen wordt.

Dit fietsstoeltje is bovendien voorzien van een verwijderbaar windscherm zodat je kind geen regen, zand of steentjes in het gezicht kan krijgen. Doordat het zitje eveneens over een stevige veiligheidsbeugel beschikt, kan je kleintje er gemakkelijk zijn/haar handjes op leggen om zich goed vast te houden als er een heuveltje in zicht is. De brede 3-puntsgordel zorgt ervoor dat je kind goed vastgeriemd is en bijna onmogelijk uit het fietsstoeltje kan wippen. 

Daarnaast heeft dit exemplaar ook verstelbare voetensteuntjes die je met een kliksysteem gemakkelijk volgens de groei van je kind kunt aanpassen. De stevige stuurpenbevestiging wordt trouwens in de verpakking meegeleverd. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn en dit product dan ook zeker aanraden. 

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: dit fietsstoeltje om voorop te plaatsen beschikt over een windscherm dat je gemakkelijk kunt afnemen als je het niet nodig hebt.

Leeftijd: het fietsstoeltje van Polisport is geschikt voor kinderen van circa 9 maanden tot je peuter 3 jaar is of ongeveer 15 kg weegt.

Veiligheid: de 3-punt veiligheidsgordel heeft een aangepast slotje zodat je kind de sluiting niet zelf kan openmaken.

Installatie: hij wordt met een robuuste stuurbevestiging geleverd zodat je het zitje goed kan vastmaken. Hij kan trouwens op quasi elke fiets worden gemonteerd.

 

Nadelen: 

Windscherm: slechts één klant ondervond problemen om het windscherm te plaatsen, maar dit werd met de hulp van de klantendienst snel opgelost.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fietsstoeltjes Koopgids 

 

Als je op zoek bent naar een veilige en comfortabele manier om je kind op de fiets mee te nemen, dan is het een goede aanbeveling om voor een degelijk fietsstoeltje te kiezen. Maar welke soorten fietsstoeltjes bestaan er zoal? En hoelang kun je een dergelijk stoeltje gebruiken? Zijn er veiligheidsnormen voor een fietszitje? Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden te bekijken en te vergelijken alvorens je er eentje uitkiest. Passeer zeker ook even langs de koopjeshoek waar je vaak interessante aanbiedingen kunt vinden.

Hoe je het best een fietsstoeltje kunt kiezen

Er zijn eigenlijk maar 2 soorten fietsstoeltjes waarbij het onderscheid vooral wordt gemaakt op basis van de leeftijdscategorie waarvoor ze bestemd zijn. Aan de hand van de leeftijd en het lichaamsgewicht van je kind, kun je kiezen tussen een voor- of een achterzitje om op je fiets te installeren.

Wanneer je online een fietsstoeltje aankoopt, kun je dit altijd eerst even uitproberen om te zien of je er comfortabel mee kunt fietsen. Ga je naar een fietsspeciaalzaak, dan plaatsen ze met plezier de zitjes op een fiets zodat je meteen kunt aanvoelen of het wel je ding is. Er is een ruim aanbod op de markt waarbij er eigenlijk tussen de stoeltjes onderling maar heel weinig kwaliteitsverschil is zodat je zeker het perfecte exemplaar zult vinden.

 

Het fietsstoeltje om vooraan op de fiets te plaatsen

Wanneer je kleintje tussen 9 maanden en 3 jaar oud is, dan is een fietsstoeltje vooraan op de fiets het meest geschikt om je kind mee te nemen. Deze fietsstoeltjes worden op de stuurpen gemonteerd en kunnen worden gebruikt tot je kind 15 kg weegt. Het is trouwens wel belangrijk dat je baby zelfstandig rechtop kan gaan zitten en het hoofdje goed recht kan houden omdat hij/zij anders blijvende letsels zou kunnen oplopen wanneer de nekwervels nog onvoldoende ontwikkeld zijn. 

Een kind jonger dan een jaar kun je beter rustig tijdens korte fietstochtjes laten wennen en probeer vooral zoveel mogelijk om de hobbels te vermijden. Daarnaast is het voor de mama of papa ook best wel even aanpassen om je kindje vooraan op je fiets te vervoeren. Er is immers minder ruimte om op de fiets te stappen en vaak zit je met je knieën tegen het fietsstoeltje aan. Bovendien kun je minder gemakkelijk sturen omdat er extra gewicht aan het stuur hangt.

 

Het achterop fietsstoeltje

Vanaf de leeftijd van 3 jaar of als je kindje 15 kg weegt, moet je overschakelen naar een achterzitje om je kindje op de fiets mee te nemen. Bovendien zijn er verschillende maatseries voor kinderen boven de 3 jaar waardoor je vooral met de grootte van je kind rekening moet houden zodat je hem/haar goed kunt vastmaken om een veilige fietsrit te maken. 

Het achterzitje wordt op de zadelstang of op de bagagedrager geïnstalleerd. Echter, je zult vaker fietsstoeltjes terugvinden om op de bagagedrager te monteren omdat dit systeem meestal veel steviger is. Je moet hierbij wel de breedte van de bagagedrager controleren om het gepaste achterzitje te kunnen kiezen. Bij fietsen die over een lichte bagagedrager beschikken of er zelfs geen hebben, is een zadelstangbevestiging de enige optie.

 

De accessoires

Als je een voorzitje aankoopt, kunnen we het advies geven om er meteen een windscherm bij te kopen. Dit scherm zorgt ervoor dat je kleintje beschermd is tegen de wind, regen, insecten of opspattend vuil dat in het gezicht en in de oogjes kan terechtkomen. Er zijn trouwens windschermen die voorzien zijn van een uv-filter waardoor je kind ook tegen de zon wordt beschermd.

Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een slaaprol die je in het stoeltje kunt vastmaken zodat je baby extra comfortabel ligt wanneer hij/zij een dutje doet. Met een leuke regenhoes of een vrolijk stuurtje met toeters en bellen, zorg je ervoor dat je kind het nog leuker zal vinden om met mama of papa op de fiets mee te gaan. Wanneer je het helemaal veilig wilt maken, dan kun je een leuke fietshelm op kindermaat aanschaffen.

De veiligheid

Een fietsstoeltje moet aan de Europese veiligheidsnorm EN14344 voldoen en deze kun je altijd terugvinden op een sticker aan de onderzijde van het zitje. Daarnaast moet een fietsstoeltje altijd over gordels beschikken die minimaal 20 cm breed zijn en voorzien zijn van een kinderslot zodat je kleintje de sluiting niet zelf kan openmaken. Bovendien moet het stoeltje een stevige rugleuning hebben die in het geval van een ongeluk, de rug en het nekje voldoende zal beschermen.

Daarnaast zijn de meeste fietsstoeltjes voorzien van voetensteuntjes en een geïntegreerde spaakafscherming zodat je kind niet met de voetjes tussen de wielspaken gekneld kan raken. Verder moet je je fiets zelf ook nog voorzien van degelijke harde plastic spaakbeschermers die tussen de voetensteuntjes en het wiel worden bevestigd. Extra reflectoren op het achterzitje zorgen ervoor dat je steeds goed zichtbaar bent.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Vanaf wanneer kun je een baby in een fietsstoeltje zetten?

Doordat de groei en de ontwikkeling van elk kind verschillend is, is het moeilijk om te bepalen wanneer je een baby in het fietsstoeltje kunt plaatsen. Meestal is dit zo ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden of wanneer je kind zijn hoofdje goed rechtop kan houden en zelf vanuit een kruiphouding rechtop kan gaan zitten. In het begin kun je de fietsritjes trouwens beter kort houden zodat je baby aan het fietsstoeltje kan wennen. Je zult al snel merken of je kleintje het leuk vindt en er al klaar voor is of niet. 

Q2: Tot welke leeftijd kan een fietsstoeltje voorop de fiets worden gebruikt?

Je kunt een fietsstoeltje voorop de fiets gebruiken tot je kind maximaal 15 kg weegt, wat ongeveer met de leeftijd van 3 jaar overeenkomt. Als je kleintje voorop de fiets meerijdt, is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de voetjes niet tussen de spaken kunnen terechtkomen. De meeste fietsstoeltjes om vooraan op de fiets te plaatsen, zijn trouwens voorzien van spaakbeschermers en voetensteuntjes met riempjes om de voetjes goed te kunnen vastzetten zodat je op een veilige manier je kind kunt meenemen. 

 

Q3: Vanaf welke leeftijd kan een fietsstoeltje achterop de fiets worden gebruikt?

Een kind van 3 jaar dat al wat groter is, kun je beter achterop de fiets in een speciaal fietsstoeltje vervoeren. Dergelijke stoeltjes hebben bij voorkeur een stevige hoge rugleuning die de rug en het hoofdje van je kind goed zal beschermen.

Wanneer je je kleintje achterop de fiets vervoert, zorg je er best voor dat de fiets voorzien is van wielbeschermers en stevige voetsteuntjes zodat hij niet met zijn voetjes tussen de wielspaken kan terechtkomen. Bovendien moet je er goed op letten dat je kindje niet per ongeluk het fietsslot dicht kan trappen of de sleutel uit het slotje kan halen wat tot ernstige valpartijen zou kunnen leiden.

 

Q4: Welk fietsstoeltje past op een elektrische fiets?

De meeste fietsstoeltjes kunnen gewoon op een elektrische fiets worden geplaatst, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Bij een elektrische fiets heb je vaak het probleem dat het boordcomputertje in het midden van het stuur zit waardoor het scherm niet meer afleesbaar is. Daarnaast kan je kleintje gemakkelijk de instellingen op de display veranderen waardoor de fiets ontregeld raakt.

Sommige e-bikes kunnen ook een afwijkende stuurpen hebben en in beide gevallen kan een adapter dan een goede oplossing zijn om het fietsstoeltje veilig te installeren. Als je kiest voor een achterzitje op je elektrische fiets moet je dan weer met de accu rekening houden omdat die meestal onder de bagagedrager geplaatst is.

Wanneer er genoeg ruimte is tussen de bagagedrager en de batterij, dan kan het fietsstoeltje er gewoon op worden gemonteerd. Is er onvoldoende tussenruimte of is de bagagedrager te breed, dan kun je opteren voor een fietsstoeltje dat aan het frame van je fiets kan worden vastgemaakt.

 

Q5: Hoeveel kost een fietsstoeltje?

Net zoals bij de meeste producten is de aankoopprijs van een fietsstoeltje van enkele zaken afhankelijk. Het materiaal waaruit het zitje gemaakt is, de extra gebruiksvoordelen, de veiligheidsklasse en nog enkele andere zaken zullen de kostprijs van een fietsstoeltje bepalen. Je mag rekenen op een gemiddeld budget tussen 50 en 90 euro voor een degelijk fietszitje dat aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoet. In de koopjeshoek of outlet-store kun je trouwens steeds leuke aanbiedingen vinden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES