5 Beste Flessen Test van 2024

Laatste update: 16.04.24

 

Beste flessen – Vergelijkingstest & Koopgids 

 

Als je op zoek gaat naar babyproducten ga je meteen zien dat er op de markt ongelofelijk veel merken zijn. Voor de zuigfles is dit niet anders. Wij hebben voor jou de best beoordeelde zuigflessen opgezocht en zetten deze hier even op een rijtje. Zoek je een ergonomische fles die makkelijk in je baby’s handjes ligt, en die darmkrampjes na het drinken vermijdt? Dan ga je zeker kiezen voor de Philips Avent Natural SCD290/03 zuigfles. Zoek je echter een zuigfles die dient om melk af te kolven, te bewaren en dan te gebruiken om je baby te voeden door enkel de dop te veranderen door een speen? Dan raden wij de Medela moedermelkflesjes aan.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste flessen (Reviews) 2024 

 

Je bent zwanger en je wilt je voorbereiden op de komst van de baby. Je gaat al eens naar de babywinkel op zoek naar een zuigfles. Er zijn zoveel verschillende opties dat je waarschijnlijk radeloos weer naar huis gaat. Om je iets wijzer te maken in deze materie hebben we de 5 beste flessen op een rijtje gezet. Ook hebben veel moeders al een review achtergelaten en kun je hun advies gebruiken om een idee te krijgen over welke fles het best bij jouw baby past. Alle modellen die we bespreken zijn van BPA-vrij propyleen. Wij raden af om glazen flessen te kopen door het zwaardere gewicht en het gevaar als de fles uit de handen glijdt. 

 

 

1. Philips Avent Natural Starterset voor pasgeborenen 

 

Deze starterset van het merk Philips Avent is misschien wel de beste keuze voor jou. Je krijgt namelijk 4 Natural zuigflessen van twee verschillende groottes, een speen voor pasgeboren baby’s en een reinigingsborstel. Philips Avent doet doorlopend uitgebreid onderzoek en klinische testen om de beste producten op de markt te brengen. 

Dit is misschien wel de populairste fles dankzij zijn ergonomische vorm en brede hals. Door deze vormgeving kan de baby de fles makkelijk zelf vasthouden en door het dubbele ventiel wordt vermeden dat de lucht in de buik van de baby terechtkomt. De brede en langwerpige speen heeft zachte, flexibele kussentjes en zorgt er voor dat de baby geen onderscheid maakt tussen de borst en de fles. 

Het is een BPA-vrije fles en ze is makkelijk schoon te maken door de brede hals. Als we de reviews nalezen van de kopers zijn er voornamelijk positieve commentaren te lezen. We kunnen besluiten dat deze starterset zuigflessen van Philips Avent een topproduct is. 

 

Voordelen

Materiaal en vormgeving: de ergonomische vorm van de fles, de brede hals en de orthodontische fopspeen maken het een zeer handelbare zuigfles voor de baby. Ook darmkrampjes verminderen aanzienlijk dankzij het antikolieksysteem. 

Verpakking: de set bestaat uit 2 kleine en 2 grotere zuigflessen, een speen en een reinigingsborstel, de perfecte set voor beginners. 

Schoonmaak: de fles is makkelijk schoon te maken met het borsteltje dat meegeleverd wordt, maar ze mag ook zonder problemen in de vaatwasser, wat toch ook best makkelijk is. 

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met andere zuigflessen op de markt is deze set iets duurder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Medela flesje moedermelkfles en zuigfles 

 

Als je besloten hebt om moedermelk te geven, dan is dit model van Medela de beste fles. Je gebruikt de flesjes om de melk rechtstreeks af te kolven en je kunt ze veilig en langdurig bewaren. Zo gauw je de melk aan je baby wilt geven, vervang je de afsluitdop door een speen naar jouw keuze en kun je ze meteen gebruiken als zuigfles. 

Deze flesjes zijn volledig gericht op de borstvoeding cultuur. Ze zijn slechts in een enkele maat verkrijgbaar, wat overeenkomt met de hoeveelheid melk bij borstvoeding. Zo zouden de baby’s het natuurlijke zuiggedrag behouden. 

De commentaren van de consumenten zijn positief. Merendeels wordt er besproken dat ze heel makkelijk zijn in gebruik en dat de flesjes kunnen dienen voor het hele proces, van afkolven tot de melk aan de baby geven. Het is duidelijk dat je borstvoedingsperiode makkelijker en comfortabeler wordt met de Medela producten. Dit is zeker een zeer goede aanbieding. 

 

Voordelen:

Gebruik: het is superhandig dat je met een enkel flesje alles kan doen. Van afkolven tot invriezen, verwarmen en je baby de melk voeden.

Verpakking: je krijgt 2 moedermelkflesjes van 150ml en 2 ring deksels om de flesjes extra goed af te sluiten. 

Gebruiksvriendelijk: de flesjes zijn van BPA-vrij plastic en ze kunnen in de diepvries, in de vaatwasser en in de microgolfoven. Veel kopers zijn van mening dat de flesjes van zeer goede kwaliteit zijn. 

 

Nadelen:

Antikolieksysteem: dit model heeft geen antikolieksysteem. Hierdoor krijgt de baby lucht binnen bij het drinken en zal zo waarschijnlijk darmkrampjes krijgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Dr. Brown’s antikoliek standaard fles Duopack

 

 

Deze prestigieuze award winning zuigfles van Dr. Brown, met gepatenteerd antikoliek ventiel, is zeer bekend in de wereld van de babyproducten. Dit merk produceert innovatieve voeding accessoires. Een voorbeeld is dit flesje met ontluchtingssysteem, die de vitamines behouden en het oxideren van de moedermelk of poedermelk tegengaan doordat er geen lucht in de fles kan komen. Dr. Brown wordt door veel moeders uitgeroepen als het beste merk van babyproducten. 

Met het groeien van de baby verbetert natuurlijk hun drinkpatroon. Zo gauw dit het geval is, kun je het ventielsysteem verwijderen en dan kun je de fles blijven gebruiken tot op latere leeftijd. Met het ventiel is de uitstroomsnelheid druppelsgewijs, eens je het ventiel verwijdert, is de uitstroomsnelheid normaal. 

Over het algemeen zijn de kopers zeer tevreden over deze flesjes. De consumenten zijn positief over het ventielsysteem en vinden dat het echt werkt tegen darmkrampjes. We kunnen echter ook enkele commentaren lezen over lekkende flesjes en over het feit dat de flesjes moeilijk schoon te maken zijn door de vele aparte onderdelen. 

 

Voordelen

Gezondheid: het gepatenteerde ventielsysteem behoudt alle vitamines en vermijdt het oxideren van de melk. De zuigflesjes kunnen ook volledig gesteriliseerd worden. Het ventielsysteem zorgt ervoor dat de baby na het drinken geen last krijgt van darmkrampen. 

Gebruiksvriendelijk: de flesjes zijn uiteraard van BPA-vrij propyleen. Ze kunnen perfect gebruik worden in de vaatwasser en in de microgolfoven. 

Verpakking: als je dit product koopt krijg je 2 zuigflessen van 250 ml, 2 spenen voor pasgeboren baby’s en een reinigingsborsteltje. 

 

Nadelen:

Kwaliteit: enkele kopers zijn van mening dat dit model problemen heeft met lekken. Sommigen geven ook de commentaar dat het flesje niet zo makkelijk schoon te maken is door de talrijke onderdelen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Difrax Duopack babyfles 

 

Ook dit merk heeft een zuigfles op de markt gebracht met een antikolieksysteem. Door de speciale S-vorm van de fles en het ventielsysteem blijven ook hier alle belangrijke voedingsstoffen behouden en worden er darmkrampjes na het drinken vermeden. De extra grip op de speen en de speciale vorm van de fles zorgen dat de baby zelf makkelijk kan drinken van de fles. 

Wat deze fles van Difrax uniek maakt, is het ventielsysteem in de bodem van de fles waardoor ze vacuüm wordt zo gauw er aan de speen gezogen wordt. Dit heeft voor- en nadelen. Langs de ene kant is het een garantie om enkel melk te drinken en dus geen lucht binnen te krijgen. Langs de andere kant wil dit zeggen dat deze zuigfles veel verschillende stukken heeft. Dit kan voor lekken zorgen als er een onderdeel verkeerd gemonteerd wordt. Een tip hier is om alle onderdelen goed te drogen vooraleer je alles in elkaar zet. 

 

Voordelen:

Gezondheid: het antikolieken ventielsysteem op de bodem van de fles garandeert dat er geen lucht opgezogen wordt. Dit vermijdt darmkrampjes na het drinken. 

Gebruiksvriendelijk: de speciale S-vorm van de fles zorgt ervoor dat de baby in een ontspannen, natuurlijke houding kan drinken en zelfs oogcontact kan maken met mam, net zoals bij borstvoeding. De flesjes mogen ook in de microgolf gebruikt worden en kunnen volledig gesteriliseerd worden. 

Schoonmaak: alle verschillende onderdelen mogen in de vaatwasser, wat natuurlijk heel handig is als je een pasgeboren baby in huis hebt. 

 

Nadelen:

Kwaliteit: Kans op lekken aan de onderkant door de verschillende onderdelen van de fles.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tommee Tippee Closer to Nature zuigfles

 

De unieke vorm van de Tommee Tippie Closer to Nature zuigfles maakt ze zeer handig en stimuleert het voeden van de baby op een natuurlijke manier. Met de easivent speen schakelt de baby over van borstvoeding op flesvoeding zonder problemen. De speen die op deze zuigfles past, heeft ook de zeer gevoelige antikramp klep om darmkrampen te voorkomen. 

Het is een eenvoudige fles, een beetje breder van vorm in vergelijking met andere zuigflessen. Dit zorgt ervoor dat ze heel makkelijk in de hand ligt bij het voeden, zowel voor de baby als voor de ouder.

De kopers van deze zuigfles zijn allemaal positief over de kwaliteit en het resultaat. Een enkeling zegt dat de inhoud afmeting snel vervaagt. Wij raden aan het advies van de meeste kopers te volgen. Het is ook een goedkope optie in vergelijking met andere zuigflessen op de markt. We kunnen besluiten dat dit een topproduct is dat aan de laagste prijs aangeboden wordt. 

 

Voordelen

Gebruiksvriendelijk: de brede vorm maakt dat ze makkelijk in de hand ligt. Deze fles heeft ook een hittesensor die aanduidt wanneer de melk op de juiste temperatuur is met een blauwe kleur, en met een paarse kleur als de melk te warm is. 

Schoonmaak: deze BPA-vrije fles kan ook perfect in de vaatwasser. 

Gezondheid: ook dit model heeft een antikolieksysteem, het easivent ventiel, dat darmkrampen na het voeden vermijdt. De fles kan ook volledig gesteriliseerd worden. 

Verpakking: in deze verpakking vindt je 3 zuigflesjes van 260ml, 3 easivent spenen, 3 sluitringen en natuurlijk ook 3 afsluitdoppen. 

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een nadeel kan zijn dat de letters op de fles snel verdwijnen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Flessen Koopgids

 

Het lijkt eenvoudig om een zuigfles te kopen voor je pasgeboren baby. Maar niets is minder waar. Er zijn veel verschillende soorten en maten op de markt, en zeker als het je eerste kindje is, ga je waarschijnlijk veel twijfels hebben over welke fles de beste is voor jouw baby. En ook al heb je besloten om eerste de borst te geven, dan ook is het aan te raden een aantal flesjes in huis te halen om de melk te kunnen afkolven. In deze koopgids vergelijken we een aantal aspecten zoals materiaal, inhoud en spenen. Maar ook de gebruiksvriendelijkheid is belangrijk om je een goede aanbeveling te kunnen maken. 

Kunststof of glas 

Een van de eerste keuzes die je gaat maken, is of je een zuigfles wilt kopen van kunststof of van glas. Dit kun je volledig baseren op je eigen voorkeur, maar wij geven je even de voor- en nadelen mee van de twee opties. 

Je moet er rekening mee houden dat de baby ook zelf de zuigfles gaat willen vasthouden en indien je een glazen zuigfles aanschaft dan gaat die zeker meer wegen dan een kunststof zuigfles. Daarom raden we aan om de kunststof zuigfles te overwegen. Ook als je de zuigfles laat vallen heb je meer voordeel bij een kunststof fles dan een glazen fles.

Tegenwoordig zijn kunststof producten zeer veilig, bijna alle merken werken met polypropyleen vrij van BPA. Deze kunststof geeft dus geen gevaarlijke stoffen af aan de melk, ook al bewaar je de melk langdurig in de fles als je bijvoorbeeld beslist de melk in te vriezen. Beide opties zijn ook goed schoon te maken en te steriliseren. Het enige nadeel van kunststof zou kunnen zijn dat ze dof wordt door het intensief gebruik, maar dit vermindert de kwaliteit van de zuigfles niet. 

 

Inhoud zuigfles 

De meeste zuigflessen hebben een inhoud tussen 250 en 300 ml. In het begin gaat je pasgeboren baby een kleinere hoeveelheid melk drinken. Een normale inname voor een baby van 0 tot 3 maanden is namelijk rond de 125 ml. In dit geval kun je de fles gewoon vullen tot de gewenste hoeveelheid. De inhoud staat altijd makkelijk aangeduid op de flesjes zodat je perfect weet welke hoeveelheid melk je aan je baby geeft. 

Er zijn ook miniflesjes op de markt van 40 ml, deze worden meestal gebruikt voor tussendoortjes, en zo heb je niet de grote fles in je luiertas die meer plaats inneemt. Ook voor baby’s en dreumesen die de beker nog niet zelf kunnen vasthouden, kunnen deze kleine flesjes dienen. 

We kunnen een aanbeveling maken om de flesjes van 250 of 260 ml te kopen, deze kun je gebruiken van begin tot einde, je moet alleen de speen aanpassen zodat je in het begin een speen kiest met een trage stroomsnelheid. Dit brengt ons bij het volgende belangrijke punt bij de keuze van een zuigfles. 

 

Verschillende soorten spenen 

Er bestaan verschillende maten en soorten spenen. Hoe meer gaatjes de speen heeft, hoe meer melk eruit loopt. Voor je pasgeboren baby is het aan te raden een speen te gebruiken met een trage stroomsnelheid. Langs de ene kant lijkt dit het meest op natuurlijke borstvoeding, en langs de andere kant vermijd je zo dat de baby zich verslikt en veel lucht binnen hapt. 

Na een paar maanden stap je over op een speen met een snellere uitstroomsnelheid. Verschillende producten van hetzelfde merk passen bijna altijd op elkaar en zo heb je langer geniet van de flesjes. Ook de zuigkracht van de baby en de soort voeding die je geeft, bepalen de keuze van de speen. Als je bijvoorbeeld kiest voor pap, dan ga je een grotere speenopening nodig hebben. 

We kunnen de tip meegeven dat als je baby de fles kan leegdrinken op 20 minuten, zonder zich te verslikken, je mag besluiten dat je de juiste speen op de juiste fles hebt. De baby kan ineens sneller of trager drinken, of besluiten de speen niet meer te willen. We raden dus aan om niet meteen meerdere aantallen te kopen van hetzelfde product. Ga geen aanbiedingen uit de weg, maar vermijd grote aantallen op te slaan die je misschien niet gaat gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid en schoonmaken 

Als er iets is wat kersverse ouders niet hebben dan is het tijd. De babyproducten moeten handig zijn in gebruik en makkelijk schoon te maken. Vermits het ook heel erg belangrijk is om deze producten goed schoon te maken en vrij te houden van bacteriën, moeten ze zeker aan bepaalde eisen voldoen. 

De meeste zuigflessen komen met een speciale flessenborstel die gemaakt is om de fles makkelijk schoon te maken. De flesjes moeten zowiezo de eerste 6 maanden ook elke dag gesteriliseerd worden. Hier bestaan speciale apparaten voor, maar als je deze kosten niet wilt maken dan kun je ze 5 tot 10 minuten koken in water. Dit is voldoende om de bacteriën te doden. 

Eens je baby 6 maanden oud is, is het voldoende om ze 1 keer per week te steriliseren. En de rest van de keren kun je ze gewoon in de vaatwasser doen, wat weer wat tijd en werk uitspaart. Er zijn merken waarvan je de flesjes kunt gebruiken voor het hele proces: afkolven, in de vriezer bewaren, melk opwarmen in de microgolf en schoonmaken in de vaatwasser. Dit is zeker iets waar je op moet letten om te kunnen genieten van al deze gemakken. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer stop ik met het laatste flesje? 

De beslissing om te stoppen met het laatste avondflesje hangt af van baby tot baby. Hier bestaat er uiteraard advies van experten, en over het algemeen wordt er gestopt als de baby tussen 9 maanden en 1 jaar is. Dan hebben ze de avondfles niet meer nodig omdat ze alle nodige voedingsstoffen halen uit de normale voeding.

Toch hebben veel baby’s moeite met stoppen en ze hebben nood aan dit laatste flesje om rustig en voldaan in slaap te vallen. Er is geen exacte wetenschap voor te stoppen met de avondfles. Je kunt proberen beetje bij beetje te minderen en zo je baby gewoon maken aan de mindere hoeveelheid. Of je kunt kiezen om ineens te stoppen. De baby kan dan problemen hebben om de eerste nachten in slaap te vallen, maar na enkele nachten wordt het een gewoonte. 

Q2: Wanneer mag je rijstebloem toevoegen in de papfles? 

Er wordt aangeraden rijstebloem pas te geven aan de baby vanaf 4 maanden en naargelang de baby kan het soms best gegeven worden vanaf 6 maanden. Eerder dan 4 maanden, en bij sommige baby’s dus eerder dan 6 maanden, wordt het afgeraden omdat het spijsverteringsstelsel van de baby nog niet zo goed kan verteren. 

Het gaat hier om een fles met voeding waar granen aan toegevoegd zijn, zodat je baby belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze granen kunnen rijstebloem, volkoren tarwe of havermout zijn. Door deze granen toe te voegen wordt de melk dikker. Dit heeft als gevolg dat je baby nieuwe smaken en texturen leert kennen. Zijn maagje went zo ook beetje bij beetje aan andere voeding na maanden van enkel melk te drinken.

Rijstebloem is het meest aangeraden omdat het weinig vezels bevat en daardoor licht verteerbaar is. Deze papfles wordt meestal in de laatste inname gegeven zodat de baby een beter gevulde maag heeft en zo dieper slaapt. Maar dit hangt uiteraard af van baby tot baby. 

 

Q3: Hoe kun je de fles uitkoken? 

Het is belangrijk om te weten dat je een zuigfles na elk gebruik goed moet schoonmaken. De eerste 6 maanden moet ze elke dag uitgekookt of gesteriliseerd worden. Vanaf 6 maanden mag dat 1 keer per week zijn en de andere keren mag ze gewoon mee in de vaatwasser. Haal wel steeds de hele fles uiteen zodat alles apart schoongemaakt wordt. 

Uitkoken of steriliseren is heel makkelijk. Je kunt er specifieke apparaten voor kopen, een sterilisator, die uiteraard aangeboden worden door dezelfde merken die alle andere baby producten verkopen. Als je budget het toelaat en je hebt de ruimte om dit apparaat te plaatsen, dan is dit een handige oplossing. Opgelet, koop het apparaat van hetzelfde merk dat je flessen zijn zodat alle onderdelen goed passen in de sterilisator. 

Wil je liever manueel steriliseren? Dan is water aan de kook brengen en de verschillende onderdelen 5 tot 10 minuten laten koken al wat nodig is om de bacteriën te doden. 

 

Q4: Kunnen deze flessen ook dienen om fruit in te doen? 

Neen, deze flessen zijn specifiek bedoeld voor babyvoeding. Dit kan afgekolfde melk zijn, poedermelk of pap. De leeftijd van de baby laat misschien ook niet toe om fruit te mogen nemen als voeding. Kijk zeker de adviezen na van de pediaters vooraleer je fruit aan je baby geeft. 

Indien je de fles wilt gebruiken voor oudere kinderen die wel al fruit mogen eten, dan zijn de spenen ook niet ideaal want het fruit zou nooit door de speen kunnen, ook al heeft ze een bredere opening. We raden dus ten zeerste af zuigflessen te gebruiken voor fruit.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES