10 beste Zwangerschapstesten Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste zwangerschapstesten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te moeten maken tussen de beste zwangerschapstesten. Ben je op zoek naar een zwangerschapstest die je reeds heel vroeg in de menstruatiecyclus kunt uitvoeren of hecht je meer belang aan de kwaliteit en het prijskaartje? Wij hebben het voor jou uitgezocht en hebben vervolgens 3 topproducten weten te selecteren. Zo zou je kunnen kiezen voor de Sensitest dipstick sensitive indien je op zoek bent naar een voordeelverpakking. Zo is het mogelijk om de zwangerschapstest een paar keer te herhalen indien je dat wenst. Echter blijkt ook de Predictor Expres alvast een topproduct te zijn. Deze test werkt niet alleen nauwkeurig maar biedt je ook een resultaat in amper enkele seconden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste zwangerschapstesten (Reviews) van 2024

 

Het merk Clearblue wordt door heel wat kopers aangeraden indien je op zoek gaat naar de beste zwangerschapstest. Alhoewel er nog heel wat andere merken de moeite waard zijn. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent; een standaard zwangerschapstest of eentje die de zwangerschap extra vroeg kan aanduiden? Wij selecteerden reeds 5 topproducten voor jou, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten. Bekijk het even en misschien zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

1. Sensitest zwangerschapstest dipstick sensitive 12 stuks

 

Tussen de goedkope zwangerschapstesten zul je dit product van Sensitest niet meteen hoeven te verwachten. Toch blijken heel wat klanten een positief advies te hebben gegeven over de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van dit product. Bovendien gaat het hier ook om een voordeelverpakking die maar liefst 12 stuks telt. Misschien toch niet zo duur zo blijkt?

Ben je op zoek naar een zwangerschapstest die in staat is om extra vroeg te bepalen of je al dan niet zwanger bent? Dan is dit product van Sensitest alvast een goede aanbeveling. 6 dagen voordat je menstruatie zich zou moeten aandienen, is het mogelijk om met deze zwangerschapstest te kijken of je zwanger bent.

Wanneer we de online reacties bekijken dan moet het hier wel om een topproduct gaan. Klanten reageren niet alleen positief over de kwaliteit maar ook over de voordelige prijs en de gebruiksvriendelijkheid. Tot op heden hebben dan ook alle 36 gebruikers het product de maximumscore van 5 sterren gegeven.

Het is niet altijd makkelijk een keuze te moeten maken tussen de verschillende soorten zwangerschapstesten. Indien je op zoek bent naar een vroege zwangerschapstest dan lijkt dit product van Sensitest alvast een goede aanbeveling te zijn. Wij zetten de populairste kenmerken even op een rijtje voor jou.

 

Voordelen

Kostenplaatje: je zult vrijwel meteen versteld staan van het mooie en vriendelijke prijskaartje van dit product.

Verpakking: op het moment van aankoop zul je merken dat de verpakking tot wel 12 afzonderlijke stuks telt. Het gaat hier dus om een echte voordeelverpakking waarbij het mogelijk is de zwangerschapstest te herhalen.

Gebruiksgemak: het is de ideale zwangerschapstest om reeds in een vroeg stadium te kunnen bepalen of je al dan niet  zwanger bent.

 

Nadelen

Momenteel zijn er alleen maar maximumscores uitgedeeld aan het product wat er op wijst dat het om een topproduct gaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Predictor Express Zwangerschapstest 2 stuks tot 99% nauwkeurig

 

Ook het merk Predictor mocht alvast niet in het rijtje van degelijke zwangerschapstesten ontbreken. Bovendien werkt het apparaat niet alleen bijzonder snel, in amper 1 minuut is het resultaat bekend, maar ook heel erg nauwkeurig. In vergelijking met sommige andere zwangerschapstesten, biedt dit product een nauwkeurigheid van wel 99%.

Deze Midstream test is een degelijke en makkelijk te gebruiken test die je op dag 1 van de geplande menstruatie kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het product niet behoort tot de extreem vroege zwangerschapstesten. Dit alles wordt jou aangeboden tegen een mooi en zacht prijsje.

Tot op heden heeft er nog maar één enkele koper de tijd genomen om een reactie bij het product te plaatsen. Deze is bovendien geheel positief wat resulteert in een maximumscore van maar liefst 5 sterren. Het loont dan ook de moeite om dit topproduct even van naderbij te bekijken. En wie weet is het wel iets voor jou!

Ook door te kiezen voor de zwangerschapstest van Predictor mag je alvast zeker zijn van een op-en-top duurzaam en betrouwbaar product. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan raden wij jou aan om alvast even verder te kijken en de belangrijkste kenmerkende eigenschappen hieronder de bekijken.

 

Voordelen

Betrouwbaar: in vergelijking met sommige andere zwangerschapstesten zul je merken dat dit product tot wel 99% nauwkeurig blijkt te zijn.

Kostenplaatje: ook hier valt het prijskaartje bijzonder goed mee wat het product toegankelijk maakt voor het grote publiek.

 

Nadelen

Geen vroege test: houd er wel rekening mee dat het hier om een normale standaard zwangerschapstest gaat. Met dit product kun je dus niet in een vroeg stadium gaan bepalen of je al dan niet zwanger bent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Test-Point Vroege Zwangerschapstest extreme gevoeligheid

 

Net zoals het eerste product zul je merken dat ook deze zwangerschapstest reeds in een zeer vroeg stadium kan worden gebruikt. Nog voor je eigenlijke menstruatiecyclus begint en zo ongeveer 10 dagen nadat je de laatste keer intiem bent geweest. En dat is een voordeel voor mensen die genoeg hebben van die onzekerheid.

Het product wordt jou aangeboden door het bekende en sterk gewaardeerde merk Test-Point en is bijzonder eenvoudig om te gebruiken. Zo kun je kiezen tussen 2 mogelijke manier om gebruik te maken van deze unieke zwangerschapstest. Zo kun je het staaltje ongeveer 3 seconden onder je urinestraal houden wanneer je moet plassen. Of je kunt de urine eventueel in een potje proberen opvangen en de teststrip er vervolgens ongeveer 3 seconden in plaatsen.

Tot op heden merken we dat nog maar één klant een reactie heeft geplaatst bij dit type zwangerschapstest. Het advies is volledig positief en het product wordt ook gelijk aangeraden. Het lijkt hier dan ook wel om een topproduct te gaan.

Ben je toch eerder op zoek naar een zwangerschapstest die je reeds in een vroeg stadium én voor het begin van je menstruatiecyclus kunt gebruiken? Dan lijkt dit product van Test-Point alvast een goede aanbeveling. Of het ook voorzien is van de laagste prijs dat valt nog even af te wachten.

 

Voordelen

Gebruiksgemak: de zwangerschapstest is bijzonder eenvoudig in gebruik. Het enige dat je hoeft te doen is de teststrip eventjes in je urinestraal te houden.

Wanneer: je kunt deze test reeds gebruiken nadat je amper 10 dagen geleden voor de laatste keer seksueel contact hebt gehad.

 

Nadelen

Prijzig: het is mogelijk dat het prijskaartje voor sommige klanten te duur is en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Telano Zwangerschapstest Midstream Extra Vroeg 6 stuks Extra Gevoelig

 

Net zoals één van de vorige producten zul je merken dat ook deze unieke zwangerschapstest bijzonder gevoelig is. Dat wil dus zeggen dat je dit product reeds vrij snel aan het begin van de menstruatiecyclus zult kunnen gebruiken. Op die manier weet je meteen of je zwanger bent of niet en hoef je niet in spanning af te wachten.

De zwangerschapstest wordt jou aangeraden door het bekende merk Telano en is tot maar liefst 99% nauwkeurig. Na ongeveer 2 minuutjes wachten, verschijnt het resultaat vrijwel meteen op de strip. Bovendien telt de verpakking maar liefst 6 stuks waardoor het mogelijk is om de zwangerschapstest te herhalen, indien je dat mocht wensen.

De verpakking telt verder ook een degelijke gebruiksaanwijzing waarin alle instructies in het Nederlands worden vermeld. Wanneer we de online reviews bekijken dan ontdekken we ook hier alleen maar positieve reacties van klanten. Ook het prijskaartje valt hartstikke goed mee daar je toch maar liefst 6 stuks toegestuurd krijgt.

Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor deze unieke zwangerschapstest van Telano. De verpakking telt ruim 6 verschillende zwangerschapstesten zodanig dat het mogelijk wordt om de test, in geval van twijfel te herhalen. Hieronder een overzichtje van de voor- en nadelen van dit product.

 

Voordelen

Vroeg stadium: dankzij de hoge gevoeligheidsgraad is het mogelijk om deze test reeds in een vroeg stadium te gaan uitvoeren. Zo kun je eventuele spanning en/ of onzekerheden bestrijden.

Snel: de zwangerschapstest is niet alleen eenvoudig in gebruik maar biedt ook razendsnel resultaat.

Gebruiksaanwijzing: de test wordt geleverd inclusief een duidelijke en informatieve Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.

 

Nadelen

Telano: Telano is misschien niet meteen een bekend merk en dat zou averechts kunnen werken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Clearblue Vroege Detectie Zwangerschapstest set van 1 test

 

In vergelijking met het vorige product, zou deze zwangerschapstest misschien wel als iets duurder kunnen beschouwd worden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er slechts één zwangerschapstest wordt meegeleverd. Houd hier dan ook rekening mee. Het product wordt jou aangeboden door het bekende en sterk gewaardeerde merk Clearblue.

Doordat het hier om een extra vroege zwangerschapstest gaat, kun je de test reeds gebruiken tot maximaal 6 dagen voor de dag van de gemiste menstruatiecyclus. Bovendien is de nauwkeurigheid ruim 99% en wordt dus meteen duidelijk of je al dan niet zwanger bent. Zodra je zwanger bent dan zul je merken dat het uiteinde van de strip van kleur verandert.

De test verloopt bijzonder eenvoudig en in slechts enkele seconden krijg je de resultaten. Klanten reageren dan ook bijzonder positief en accepteren de hoge prijs van het product omwille van de uitstekende kwaliteit.

Tenslotte kunnen we het rijtje van topproducten afsluiten met dit exemplaar van Clearblue dat door heel wat klanten als veruit het beste merk wordt beschouwd. Toch is het altijd handig om de voor- en nadelen even tegenover elkaar te gaan afwegen. Zo weet jij of dit product al dan niet iets voor jou is.

 

Voordelen

Vroeg stadium: ook hier gaat het om een behoorlijk vroege test die je dus in het beginstadium van je menstruatiecyclus reeds kunt uitvoeren.

Comfort: doordat je de test al vrij vlug kunt uitvoeren, krijg je ook sneller resultaat. Dit kan eventuele spanning en/ of onzekerheid wegnemen en voorkomen.

 

Nadelen

Prijzig: echter zul je er wel rekening mee moeten houden dat deze zwangerschapstest net een tikkeltje duurder in de aanschaf is. En dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Telano Ovulatietest Dipstick Gevoelig 50 testen, Gratis Zwangerschapstest strip 

 

Als je probeert om zwanger te raken zal de ovulatietest of dipstick van Telano je hierbij alvast kunnen helpen. Door je urine te testen zul je weten wanneer je vruchtbare dagen zijn zodat je op die momenten zeker geslachtsgemeenschap kunt hebben.

Bij dit testpakket van 50 stuks wordt er bovendien een ovulatiekalender meegeleverd zodat je deze vruchtbare periodes goed kunt bijhouden. Doordat de ovulatieteststrips een breedte van 3 mm hebben, zijn ze heel gevoelig en zullen ze bijgevolg tot 99% nauwkeurig werken. Je kunt de test het best uitvoeren door je urine op te vangen en vervolgens de strip voor 15 seconden onder te dompelen waarna je 10 à 15 minuten moet wachten om het resultaat in het testvenster af te lezen.

Bij een ovulatietest wordt er trouwens aangeraden om geen ochtendurine te gebruiken en de test tussen 10 en 20 h uit te voeren. Daarnaast wordt er in dit pakket ook een gratis dipstick zwangerschapstest meegeleverd zodat je deze ook alvast in huis hebt. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over dit testpakket en hem dan ook ten zeerste aanraden.

 

Voordelen

Accuraatheid: doordat de tests 3 mm breed zijn en bijgevolg ook veel gevoeliger, zijn ze voor 99% accuraat waardoor ze net zo betrouwbaar zijn als een laboratoriumtest.

Functionaliteit: de ovulatietest zal het luteïniserend hormoon (LH) in de urine reeds 2 dagen voor de eisprong kunnen opsporen zodat je weet dat de ovulatie binnenkort plaatsvindt.

Gebruiksgemak: door de test gedurende 15 seconden onder te dompelen in een bekertje met urine zul je al na 10 à 15 min het resultaat weten.

Verpakking: deze verpakking bestaat uit 50 ovulatieteststrips, een ovulatiekalender en een zwangerschapsdipstick om te testen of je al dan niet zwanger bent.

 

Nadelen

De prijs: hoewel het pakket een tamelijk dure aankoopprijs heeft, valt dit uiteindelijk nog wel mee als je rekent dat je 50 teststrips en een zwangerschapstest krijgt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Sensitest zwangerschapstest midstream extra gevoelig 6 stuks, extra vroege tests

 

De extra vroege zwangerschapstest van Sensitest wordt geleverd in een pakket met 6 stuks en is daarnaast ook in een verpakking met 3, 12 en 24 stuks te verkrijgen. Deze pakketten hebben trouwens een veel voordeliger prijs dan wanneer je de zwangerschapstests per stuk zou aankopen. 

De extra vroege zwangerschapstest laat je toe om reeds vanaf 6 dagen voor je oorspronkelijke menstruatie, een test uit te voeren om te weten of je zwanger bent of niet. Doordat deze zwangerschapstest al waardes van 10 mlU/ml meet, is hij momenteel één van de meeste gevoelige tests die er op de markt zijn. De waardes worden aangegeven met de maataanduiding mlU/ml.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat niet elke vrouw in dit vroege stadium al voldoende zwangerschapshormonen aanmaakt. Hierdoor kun je een negatieve zwangerschapstest uitvoeren terwijl je toch zwanger bent. Je kunt daarom beter op de eerste dag van je oorspronkelijke menstruatie nog een test uitvoeren om je hierover uitsluitsel te geven. In de reviews merken we dat de klanten een gemiddelde tevredenheid tonen over deze zwangerschapstest.

 

Voordelen

Gebruik: de zwangerschapstest dient in de ochtendurine te worden geplaatst waarna je al na 10 seconden al dan niet indrooglijntjes zult zien verschijnen om aan te geven dat je zwanger bent.

Functionaliteit: deze vroege zwangerschapstest laat je toe om 6 dagen voor de verwachte menstruatie te testen op een eventuele zwangerschap.

De prijs: een pakket met meerdere stuks heeft een voordeliger prijs dan wanneer je de zwangerschapstests individueel zou aankopen.

Accuraat: de test meet reeds waardes van 10 mlU/ml zwangerschapshormoon waardoor hij bijzonder gevoelig is.

 

Nadelen

Kwaliteit: enkele klanten vinden dit een onbetrouwbare test omdat er geen resultaat werd weergegeven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Met Wekenindicator, 2 Digitale Testen

 

Het pakket met zwangerschapstests van Clearblue bevat 2 digitale tests en is momenteel in de aanbieding waardoor ze voor iedereen goed toegankelijk zijn. Hij geeft al vanaf 4 dagen voor de menstruatiedatum aan of je al dan niet in blijde verwachting bent.

De uitslag van de zwangerschapstest is bovendien na 3 minuten duidelijk op de digitale display af te lezen. Bovendien zul je bij een positieve zwangerschapstest ook het aantal weken sinds de bevruchting kunnen aflezen wat voor 97% accuraat blijkt te zijn.

Om een nauwkeurige tijdsbepaling te bekomen, raadt men aan om de eerste ochtendurine te gebruiken om deze test uit te voeren. Deze test is trouwens voor 99% betrouwbaar als hij op de eerst dag van de menstruatie wordt uitgevoerd. We merken in de reviews dat de meningen over dit product verdeeld zijn.

 

Voordelen

Gebruiksvriendelijk: dankzij de handige display kun je al na 3 minuten zien of je wel of niet zwanger bent.

Tijdsindicatie: deze test zal bij een positieve uitslag ook weergeven hoeveel weken dat je zwanger bent.

Nauwkeurigheid: je kunt deze test al 4 dagen voor de menstruatiedatum gebruiken, maar hij is pas vanaf de eerste verwachte menstruatiedag voor 99% betrouwbaar.

Voordeelpakket: deze verpakking bevat 2 digitale tests die tijdelijk in de aanbieding zijn waardoor ze aan een goedkope prijs kunnen worden aangekocht.

 

Nadelen

Foutmelding: enkele klanten maken de opmerking dat sommige tests een foutmelding geven waardoor deze niet kunnen worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Predictor Express Zwangerschapstest 1 stuk

 

Predictor wordt door velen als het beste merk voor zwangerschapstesten beschouwd omdat het gedurende enkele jaren de eerste en enige betrouwbare zwangerschapstest was die op de markt werd aangeboden. Deze test wordt per stuk verkocht en valt in de hogere prijsklasse waardoor hij iets minder toegankelijk is.

De Predictor Express zwangerschapstest kan vanaf de eerste dag van de oorspronkelijke menstruatie worden gebruikt om je met 99% zekerheid een betrouwbaar resultaat weer te geven. Doordat deze test een dipstick is moet je enkel je ochtendurine in een bekertje opvangen om daarna de test erin te dompelen. Na slechts 1 minuut zal deze zwangerschapstest een indrooglijntje laten zien om weer te geven dat je zwanger bent.

Wanneer je slechts een heel licht streepje op de zwangerschapstest ziet verschijnen, kunnen we je aanraden om de test de volgende dag of de dag nadien nog eens te herhalen zodat je zeker bent dat je geen vals positieve zwangerschapstest hebt. In de reviews zien we dat de klanten deze test een uitstekende score met het maximale aantal sterren gaven.

 

Voordelen

Gebruiksgemak: deze dipstick zwangerschapstest is heel eenvoudig te gebruiken door de urine in een bekertje op te vangen om er vervolgens de test in onder te dompelen.

Snelheid: al na 1 minuut zal er al dan niet een indrooglijntje verschijnen om het resultaat weer te geven.

Betrouwbaarheid: wanneer je deze test op de eerste dag van de verwachte menstruatie gebruikt, kun je op 99% betrouwbaarheid rekenen.

Bewaring: deze test kan goed worden bewaard om aan de herinneringsbox van je kleintje toe te voegen.

 

Nadelen

De prijs: de Predictor test is de duurste in onze lijst van topproducten waardoor hij misschien niet voor iedereen toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Testjezelf.nu Zwangerschapstest Cassette, 6 stuks, Zwangerschapstest

 

Testjezelf.nu biedt een ruim assortiment aan van verschillende zelftests waaronder ook deze zwangerschapstest. Het pakket bevat 6 zwangerschapstests en valt in de laagste prijsklasse van onze selectie waardoor hij in elk budget past.

Deze test is een soort cassette waarop je de ochtendurine moet aanbrengen. Bovendien is hij heel gemakkelijk te gebruiken door eerst in een bekertje te plassen om daarna met het meegeleverde pipet de juiste hoeveelheid urine op het teststrookje te druppelen.

Al na 2 minuten kun je het resultaat aflezen waarbij je een markering van één lijntje hebt om aan te geven dat je niet zwanger bent en 2 lijntjes om een zwangerschap aan te duiden. Daarnaast kun je deze test reeds 4 dagen voor de volgende menstruatie gebruiken. In de reviews merken we dat de klanten minder tevreden zijn over de nauwkeurigheid van deze tests.

 

Voordelen

Verpakking: deze verpakking bevat 6 zwangerschapstests waardoor je meteen voor een tijdje voorzien bent.

Gebruik: de test is heel eenvoudig te gebruiken en bestaat uit een soort cassette waarop je met een meegeleverd pipet de ochtendurine moet druppelen.

Testweergave: reeds na 2 minuten zullen één of twee indrooglijntjes verschijnen om aan te geven of je al dan niet zwanger bent.

Vroege test: met de test kun je 4 dagen voor de verwachte menstruatiedatum testen of je in verwachting bent.

 

Nadelen

Betrouwbaarheid: enkele klanten melden een vals positieve zwangerschapstest waarbij twee heel lichte indrooglijntjes waren te zien terwijl er na een andere test duidelijk geen zwangerschap was.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zwangerschapstesten Koopgids

 

Heb je het gevoel dat je zwanger zou kunnen zijn maar wil je het 100% zeker weten? Dan ga je maar beter op zoek naar de voor jou beste zwangerschapstest. Het is een aanbeveling om zoveel mogelijk testen met elkaar te vergelijken en hierbij rekening te houden met eventuele aanbiedingen. Zo kun je letten op het type zwangerschapstest en de mogelijkheid om deze al dan niet in een vroeger stadium uit te voeren. Veel succes met de zoektocht!

Wat is een zwangerschapstest en het nut ervan

De meeste mensen zullen wel weten wat nu precies bedoeld wordt met een zwangerschapstest. Het is een handig product waarmee je eigenhandig kunt onderzoeken of je al dan niet zwanger bent. Op die manier kun je eventuele spanning en/ of onzekerheden vrijwel meteen de wereld uit helpen. En dat kan best wel handig zijn voor mensen die bijvoorbeeld niet meteen een kinderwens hebben. Maar ook voor vrouwen die te maken hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag. Door in een vroeg stadium te weten te komen of je zwanger bent, is de kans op abortus reëel.

Toch is het belangrijk om niet meteen met de eerste de beste zwangerschapstest huiswaarts te keren. Bedenk op voorhand waar je naar op zoek bent en of je specifiek op zoek bent naar een test die je reeds vroeg in de menstruatiecyclus kunt uitvoeren. Bovendien zijn er ook tal van verschillende merken die zwangerschapstesten aanbieden. Zo is Clearblue vaak iets duurder maar staat het wel garant voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Kortom, heel wat mogelijkheden en dus ook heel wat knopen om door te hakken.

 

De werking en de gebruikswijze

Het is belangrijk om even stil te staan bij de werking van zo een test en de manier waarop je de test moet gebruiken. Een zwangerschapstest is namelijk gebaseerd op de HCG-waarde die zich in de urine bevindt. HCG kun je beschouwen als een soort hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt op het moment dat je effectief zwanger blijkt te zijn. Indien dus een bepaalde concentratie van dat betreffende HCG-hormoon in de urine te vinden is, dan is de kans op een eventuele zwangerschap bijzonder groot.

Het gebruik van een zwangerschapstest is bijzonder eenvoudig en vraagt niet zoveel moeite. Er zijn 2 manieren om de test af te nemen en je kiest zelf de manier waarbij jij je het meest comfortabel voelt. Zo kun je de teststrip gedurende enkele seconden onder een lauwe urinestraal houden, maar je kunt de urine ook opvangen in een bekertje en de test er vervolgens enkele seconden in plaatsen. Na enkele seconden zul je de uitslag zien verschijnen op het display.

 

Het display aflezen

Je zult vaststellen dat de meeste testen voorzien zijn van maar liefst 2 venstertjes. Het eerste venstertje is bedoeld als een soort van controle en daarop zul je dan gelijk een controleteken zien verschijnen. Dat controleteken kan een lijntje zijn maar ook gewoon een stip. Het controleteken is bedoeld om aan te tonen dat je de zwangerschapstest op een correcte manier hebt uitgevoerd.

Indien je effectief zwanger blijkt te zijn, dan zul je ook in het tweede venster een tekentje zien verschijnen. Ook hier kan het gaan om een lijntje of stipje of eventueel zelfs een plusje. Tegenwoordig bestaan er ook heel wat zwangerschapstesten waarbij het display “zwanger” of “niet zwanger” zal vermelden.

 

Betrouwbaar of niet

De meeste zwangerschapstesten zijn betrouwbaar. Uiteraard kun je nooit 100% zeker zijn en voortgaan op het resultaat van een test. Om echt helemaal zeker te zijn, is het aan te raden om even langs te gaan bij je begeleidend arts en eventueel een bloedtest te ondergaan. Bepaalde waarden in het bloed kunnen namelijk een zwangerschap bevestigen of niet. Een bijkomende echo is ook altijd een aanrader. Pas dan zul je met volle zekerheid weten of je binnenkort een kindje mag verwachten of niet.

Wanneer is het aangeraden om een zwangerschapstest uit te voeren

Ben je van plan om een zwangerschapstest af te nemen dan is het ook belangrijk om te weten te komen wanneer je dit het beste doet. In principe is het mogelijk om een eerste zwangerschapstest uit te voeren ongeveer een kleine week na de eisprong. Dat wil dus zeggen ongeveer 14 dagen na de laatste menstruatie. Echter is het aangewezen om, indien mogelijk, toch liever nog wat langer te wachten. Bij voorkeur tot op de eerste dag van je volgende menstruatie. Indien je dus een regelmatige menstruatiecyclus hebt, dan is dat ongeveer na 28 dagen.

Echter zijn er ook heel wat vrouwen die te kampen hebben met een onregelmatige cyclus. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te rekenen op basis van je langste menstruatiecyclus inclusief 1 dag. Stel dat je langste cyclus ongeveer 44 dagen heeft geduurd, dan moet je er nog 1 dag extra bijtellen. Dat wil dus zeggen dat je na ongeveer 45 dagen een betrouwbare zwangerschapstest kunt gaan uitvoeren, indien je dat mocht wensen.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

Tenslotte is het aangewezen om ook even stil te staan bij het prijskaartje. Een degelijke zwangerschapstest kost toch vaak wel wat. Zo kosten testen van het merk Clearblue vaak 7 of 8 euro maar daartegenover staat kwaliteit en betrouwbaarheid. Echter kun je tegenwoordig kiezen voor voordeelverpakkingen. Dit zijn verpakkingen waarbij je voor dezelfde prijs 2 of meerdere testen toegestuurd krijgt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer moet je een zwangerschapstest doen?

Er zijn veel momenten waarop je eventueel een zwangerschapstest zou kunnen uitvoeren. De eerste mogelijkheid is natuurlijk wanneer je het vermoeden hebt van zwanger te zijn. Sommige koppels proberen bewust om zwanger te worden en willen vaak alle spanning en onzekerheden meteen uit de weg hebben. Een degelijke en nauwkeurige zwangerschapstest kan dan vaak, al dan niet in een vroeg stadium, uitsluitsel brengen.

Echter kan een zwangerschapstest ook aangeraden worden voor mensen die bijvoorbeeld een slechte seksuele ervaring hebben meegemaakt en vrezen zwanger te zijn. Indien je denkt zwanger te zijn dan is het belangrijk om de test in een zo vroeg mogelijk stadium uit te voeren. Zo is er altijd nog de mogelijkheid tot abortus.

Q2: Wanneer moet je een zwangerschapstest doen als je een onregelmatige cyclus hebt?

Als je over een normale menstruatiecyclus beschikt dan is het aan te raden om 28 dagen verder te tellen ten opzichte van je laatste menstruatie. Maar jammer genoeg zijn er ook vrouwen die te kampen hebben met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dergelijke cyclus duurt vaak langer dan 28 dagen of juist veel minder lang. In dergelijke gevallen is het belangrijk om steeds te steunen op de langste mogelijke cyclus van het afgelopen half jaar.

Indien je langstlopende cyclus ongeveer 36 dagen blijkt te zijn, dan tel je daar vervolgens nog een extra dagje bij. Zo kom je vervolgens om een cyclus van 37 dagen. En dat is meteen het aantal dagen dat je moet tellen vanaf je laatste menstruatie, om er zeker van te zijn dat de zwangerschapstest betrouwbaar is.

 

Q3: Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

De overgrote meerderheid van de zwangerschapstesten werkt vrijwel op één en dezelfde manier. Zo is het de bedoeling om een de teststrip gedurende enkele luttele seconden onder een lauwe urinestraal te houden. Je kunt een zwangerschapstest bijgevolg tijdens elk toiletbezoek uitvoeren. Echter zijn er ook sommige vrouwen die ervoor kiezen om de urine op te vangen in potje.

Vervolgens is het de bedoeling om de teststrip gedurende 3 seconden onafgebroken in het potje te plaatsen. Na enkele seconden verschijnt dan het resultaat van de meting. Kies voor de manier die jij zelf het meest comfortabel vindt en waarbij je zelf het rustigste blijft.

Q4: Positieve zwangerschapstest: Wat nu?

Op het moment dat de zwangerschapstest positief blijkt te zijn, dan ben je dus zwanger. Dit kan aangeduid worden door de 2 streepjes die op het display van de test verschijnen alhoewel er tegenwoordig ook testen zijn waarbij het woord “zwanger” of “niet zwanger” verschijnt. Zodra dus blijkt dat je zwanger bent dan heb je verschillende mogelijkheden.

De meeste mensen kijken al geruime tijd uit naar een kindje en zullen dus uitermate tevreden zijn. Voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel geweld kan het als een klap in het gezicht aankomen. Zij kunnen eventueel voor abortus kiezen indien de zwangerschap nog niet vergevorderd blijkt te zijn. Eenmaal de zwangerschap positief kun je dus maar beter een afspraak maken met je begeleidend gynaecoloog.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES