Wat is de nub-theorie?

Laatste update: 21.11.24

 

Ben je in blijde verwachting en razend benieuwd of je een jongen dan wel een meisje mag verwachten? Hoewel de eigenlijke geslachtsbepaling officieel pas tijdens de 20-weken echo kan worden uitgevoerd – vanwege de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid ervan – bestaat de mogelijkheid om via de nub-theorie tijdens een 12 of 13 weken echo het geslacht van je kindje te weten te komen. Wat wordt precies bedoeld met de nub-theorie en kun je via deze echo’s echt het geslacht herkennen? Benieuwd? Lees dan zeker verder!

 

Wat is de nub-theorie

Ben je echt benieuwd naar het geslacht van je ongeboren kindje en wil je niet langer wachten tot de 20 weken echo? Dan kun je vandaag de dag met behulp van de nub-theorie op 12 à 13 weken een echo laten uitvoeren waarmee je het geslacht van je kindje bepaalt. Maar is deze zogenaamde “nub-theory” wel betrouwbaar en in welke mate is deze nauwkeurig? Als een geslachtsbepaling officieel pas op 20 weken kan worden uitgevoerd, is het misschien wel wat vreemd dat je met de nub-theorie reeds op 12 à 13 weken kunt zien dat het een meisje of een jongen wordt; niet?

Laat ons misschien even beginnen met de verklaren wat precies bedoeld wordt met de nub-theorie; misschien dat de zaken daarna net iets duidelijker en helder worden. De nub-theorie verwijst naar – hoe kan het ook anders – de nub; een soort van uitsteeksel dat zich tussen de beentjes van je ongeboren kindje bevindt. Aan de hand van dit bobbeltje (“nub” in het Engels) kan vervolgens een voorspelling gedaan worden naar het geslacht van je kindje.

En dat is misschien nog niet eens zo vergezocht. Zo beginnen de geslachtsdelen van je baby’tje zich reeds vroeg in de zwangerschap te ontwikkelen. Onderzoek heeft aangetoond dat vanaf zo’n 6 à 7 weken na de bevruchting, de nub – het zogenaamde uitsteeksel – begint te groeien. In het beginstadium blijkt de nub zich zowel bij jongens als meisjes op vrijwel dezelfde manier te ontwikkelen. Echter, vanaf 11 à 12 weken zwangerschap treedt een duidelijk verandering op waarbij het uitsteeksel zich geleidelijk aan verder ontwikkelt tot een clitoris met schaamlippen of – in het geval van een jongen – een penis. Je kunt dit eveneens zien op de echo door de stand van de nub ten opzichte van de ruggengraat van je kindje te onderzoeken.

Hebben we het over de nub-theorie dan bedoelen we uiteraard de studie waarbij de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat wordt bepaald. Kun je vaststellen dat de nub ten opzichte van de ruggengraat in een hoek van 30º of meer staat? Dan is de kans op een jongetje duidelijk een pak aannemelijker. Wanneer de nub min of meer gelijk staat aan de stand van de ruggengraat en de hoek bijgevolg kleiner is dan 30º, dan mag je bijna zeker een meisje verwachten. Hoewel een officiële én nauwkeurige geslachtsbepaling volgens velen pas op 20 weken kan worden uitgevoerd, bestaat dankzij de nub-theorie de mogelijkheid om het geslacht van je baby op 12 weken te bepalen. Let wel; je zult pas 100% zeker zijn zodra hij/ zij na 9 maanden op de wereld komt.

Een jongen of een meisje?

In het voorgaande introducerende stukje werd min of meer duidelijk dat je – met behulp van de nub theorie – op 12 weken reeds een eerste geslachtsbepaling zou kunnen uitvoeren. Afhankelijk van de stand van de nub ten opzichte van de ruggengraat, kan bepaald worden of je een jongetje dan wel meisje mag verwachten. Let wel; zelfs met meerdere echo’s en geslachtsbepalingen kun je altijd nog voor verrassingen komen te staan. Zo kan een meisjes echo alsnog uitdraaien op een jongen of een echo van een jongen uiteindelijk een meisje blijken te zijn.

Hoewel zo’n 6 à 7 weken na de bevruchting, het bobbeltje – de zogenaamde nub – voor het eerst zichtbaar wordt, begint deze pas vanaf 12 weken echt drastisch te veranderen. Het is ook rond deze periode dat bepaald kan worden of de kans op een meisje dan wel jongen groter is. Bij het uitvoeren van de nub-theorie is de juiste houding bijzonder belangrijk om de mate van nauwkeurigheid van de test te kunnen bepalen. Om de stand van de nub ten opzichte van de ruggengraat echt zo goed mogelijk te bestuderen, is het dus aangewezen dat je baby’tje plat op zijn/ haar rugje ligt met zijn/ haar beentjes opgetrokken en zijn/ haar rechter zijkant naar jou toe. In eender welke andere houding, kan het soms wel wat problemen geven om de nub echt goed op beeld vast te leggen waardoor een echo op 12 weken dan geen uitsluitsel zal geven. In een dergelijke situatie zul je dan nog enkele weken extra moeten wachten om een nauwkeurige geslachtsbepaling te kunnen bekomen.

 

Is de NUB theorie betrouwbaar of niet?

Dat brengt ons dus meteen bij de vraag in welke mate de nub-theorie betrouwbaar en nauwkeurig kan/ mag genoemd worden. En eigenlijk als we heel eerlijk zijn, dan zegt de naam het al helemaal zelf; nub-THEORIE. Het betreft een theorie wat meteen aantoont dat er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs bestaat om effectief te bevestigen dat de nub-theorie ook echt werkt. Daarnaast moet je ook nog eens het geluk hebben dat je kindje in de juiste positie ligt waarbij het bobbeltje duidelijk op beeld kan worden vastgelegd. Maar zelfs al kan de nub – het zogenaamde uitsteekseltje of bobbeltje – op de echo worden aangetoond, dan nog kun je niet met 100% zekerheid besluiten of het een meisje of een jongen wordt.

Hoewel er nog heel wat onzekerheid heerst op het gebied van nauwkeurigheid, hebben heel wat bedrijven en bureaus zich in de nub-theorie gespecialiseerd. Aan de hand van enkele studies probeerden zij de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de theorie te staven maar deze gaven jammer genoeg niet het gewenste resultaat. Zo bleek dat de nub-theorie op 11 weken slechts 32% betrouwbaar bleek te zijn. Door nog 1 weekje langer te wachten, steeg dit percentage aanzienlijk naar maar liefst 80% op 12 weken. De nub-theorie op 13 weken ging gestaag verder in stijgende lijn en leek een betrouwbaarheid te garanderen van zo’n 85%. Voor een geslachtsbepaling op 14 weken waren de resultaten nog positiever met een betrouwbaarheidsindex van maar liefst 92%. Kortom, het onderzoek toonde duidelijk aan dat de betrouwbaarheid steeg naarmate de zwangerschap vorderde.

Is de nub test betrouwbaar en nauwkeurig? Jammer genoeg niet helemaal. Uiteraard heb je het recht om een eerste geslachtsbepaling tijdens de echo van 12 weken uit te voeren. Echter, kun je pas veel later in de zwangerschap met hoge zekerheid bepalen of het een jongen of meisje wordt. 

Eindbeoordeling

Of de nub-theorie nu al dan niet betrouwbaar is, is onderhand wel al duidelijk geworden op basis van de voorgaande informatie. Of je je dan uiteindelijk ook zelf wilt onderwerpen aan een nub-test is uiteraard een geheel persoonlijke keuze. 

Sommigen willen echt wel op voorhand weten of het een jongen of een meisje wordt zodoende de kinderkamer naar behoren te kunnen inrichten, alsook op zoek te gaan naar een geschikte naam en dito kleertjes. Anderen laten zich dan weer graag verrassen en zorgen voor een relatief neutrale kinderkamer met muziekmobiel en alles erop en eraan, kleertjes en gaan op zoek naar verschillende geschikte babynamen voor de beide geslachten.

Hoewel de nub-theorie niet altijd even betrouwbaar is gebleken, kan hij echter wel een aanwijzing bieden. Besef wel dat je op het einde van de rit nog steeds voor verrassingen kunt komen te staan. Het is dus vooral belangrijk om zoveel mogelijk van de zwangerschap en dit groeiende wondertje te genieten want voor je het weet zitten de 9 maanden er alweer op. 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES