Babykleding kopen? 5 tips die het verschil maken

Laatste update: 22.10.24

 

Babykleding kopen kan best overweldigend zijn. Welke maat heb je nodig? Hoeveel stuks? Vaak genoeg weet je het niet. Gelukkig hebben we enkele tips voor je. In dit artikel vertellen we je wat je allemaal moet halen om je baby niet alleen mooi, maar ook comfortabel en veilig te kleden.

 

Babykleertjes kopen: Let eerst hierop

Als kersverse ouder weet je waarschijnlijk niet zoveel over babykleertjes. Daarom eerst even enkele punten om op te letten. De tips volgen daarna. Lees verder en ontdek hoeveel setjes kleding je baby nodig heeft. Plus: welke eisen je moet stellen om comfort, veiligheid en gemak te garanderen.

 

Wat draagt een pasgeboren baby?

Baby’s worden meestal in een volledig pakje gekleed. Zo’n rompertje is ideaal, omdat het je baby warm houdt. De kleine kan zichzelf namelijk nog niet op temperatuur houden. Daarnaast wordt er een mutsje opgedaan, omdat warmte vooral via het hoofd verloren gaat.

In de eerste drie weken moet je baby volledig bedekt zijn. Met herfst en winter op komst is een romper met lange mouwen een prima optie. Maar afhankelijk van het weer en seizoen zijn ook kleertjes met korte mouwen nodig. Kijk op websites zoals Vertbaudet voor inspiratie.

 

Hoeveel babykleding heb je nodig?

 

Je wilt heel wat kleertjes kopen voor je newborn, gewoon om zeker te zijn dat het genoeg is. We snappen het. Maar dat is vaak niet nodig. Denk er even over na. Je baby zal de eerste paar weken veel slapen. Daarom kun je die mooie Instagram outfits voorlopig laten liggen.

Tijdens onze zoektocht merkten we dat de meeste websites tussen de 6 en 10 outfits aanraden. Waarom? Simpel. Per dag zul je de luier van je baby tot wel 4 keer moeten verwisselen. Bovendien heb je de mogelijkheid dat de baby tijdens het verschonen een plasje doet. Vandaar dat je zelfs extra kleertjes nodig hebt.

 

Welke maat babykleding moet ik kopen?

Maar dan heb je nog de vraag: welke maat heeft je newborn nodig om zo comfortabel mogelijk te zijn? Het is niet zo moeilijk. De meeste baby’s hebben een lichaamslengte van zo’n 50–56 cm. De eerste twee maanden zit je dus goed met kledingmaten in deze range.

Maar je baby blijft constant groeien. Daarom wordt aangeraden om niet al te veel kleding te kopen. Als je echt de juiste maat wilt, kun je die altijd halen. Deze tabel geeft je een idee van de maten, zodat je een gepaste keuze kunt maken.

Babykleding kopen: 5 tips die het verschil maken

 

  1. Kies vooral “warme” kleding

 

De romper is ideaal voor kleine baby’s. Maar denk ook aan vestjes, jasjes en sokken voor wanneer je buiten gaat met je kindje. Bovendien moet een warme deken altijd erbij. Maar denk dan niet dat de mooie shirts met korte mouwen niet mogen. Die heb je wel nodig als het wat warmer is.

Niet zeker of je baby ideaal gekleed is? Voel de voetjes. Voelen ze aangenaam aan? Dan is je baby warm genoeg gekleed. Voel het nekje ook gelijk en kleed de kleine luchtiger als je merkt dat er zweet opgehoopt zit.

 

  1. Ga voor comfortabele kleding

 

Je baby zal in de eerste paar weken heel wat slapen en liggen. Kies daarom comfortabele kleding zodat de kleine zonder onderbreking kan slapen. Bovendien zitten dergelijke kleertjes lekker. Zachte, ademende stoffen zoals katoen en wol zijn je beste vriend. En vermijd synthetische stoffen, want die nemen geen zweet op. Ook de stoere spijkerbroek blijft liever weg.

Een handige tip: vermijd bobbels. Denk hierbij aan ritsen, knopen en strikjes. Die zijn niet erg comfortabel. Ook vormen ze verstikkingsgevaar. Daarnaast heb je liever geen capuchon die het hoofd van je baby in een onprettige stand houdt. Hetzelfde met kraagjes. Vermijden dus.

 

  1. Koop kleding waarmee je je baby makkelijk kunt kleden

 

De ideale kleding voor je baby is een overslagromper van katoen. Ten eerste is het comfortabel. Ook is het makkelijker om je kleintje te kleden, want hij hoeft niet over het hoofd. Wil je meer gemak? Kies dan een romper met drukknoopjes zodat het verschonen snel gaat.

Maar natuurlijk zal je je kleine niet alleen met rompertjes kleden. Kies in elk geval rekbare kleding zodat het aankleden makkelijk gaat. Drukknoopjes en ritsen zijn handig.

 

  1. Was babykleding voor gebruik

 

Let trouwens ook erop dat je de kleertjes wast voor gebruik. Haal gelijk ook een strijkbout erover om bacteriën te doden. Maar let wel erop dat je geen wasverzachter gebruikt. Het irriteert de huid en zit vaak vol met kleur- en geurstoffen die niet prettig zijn voor de baby. 

Op zoek naar het beste wasmiddel voor babywas? Bekijk onze top 6 picks en kies nu al de ideale wasmiddelen voor de kleertjes van jouw baby.

 

  1. Haal net genoeg kleding (plus checklist)

 

Je vraagt je waarschijnlijk af hoeveel kleding je baby nodig heeft. Niet al te veel, hoe gek dat ook klinkt. Baby’s groeien snel. Je zult steeds een andere maat halen voor enkele maanden. Het is daarom aangeraden om per maat zo’n 6 kleertjes te halen.

Dan heb je nog het aantal keer dat je wilt wassen per week. Baby’s morsen, dat is geen geheim. Maar aan het begin spugen ze ook veel, waardoor je binnen de kortste tijd weer vuile bovenkleding hebt. Koop daarom voldoende truitjes. Hoeveel? De volgende lijst geeft je een idee.

Hier is het minimum dat je aan kleding moet hebben voor je baby.

 

  • 6 rompertjes, het liefst met drukknoopjes
  • 4 paar sokjes voor de koude dagen
  • 6 body outfits, broek en trui — dit mag ook bestaan uit 3 truitjes met 3 broekjes
  • 1 tot 2 vestjes, afhankelijk van het seizoen; zomer of winter
  • 2 katoenen mutsjes

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt, raden we je aan om de opties te bekijken en de kleertjes op tijd te halen, zodat je klaarstaat voor je nieuwe avontuur.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES