Creatief dineren: de voordelen van stoffen placemats

Laatste update: 17.06.24

 

Overweeg jij een placemat voor je etenstafel? Dan hebben we goed nieuws voor je. Zo’n matje is een luxe aanwinst voor je keuken en maakt je gezinsmaaltijden veel spannender, vooral als hij uit stof is vervaardigd. In dit artikel ontdek je waarom stoffen placemats de ideale onderleggers zijn, ook al lijkt het niet zo.

 

De voordelen van een placemat

Een placemat beschermt je tafel tegen krassen, morsen en de hitte van warm servies. Dat is zijn voornaamste doel. Ongeacht of je eettafel van eikenhout, glas of metaal is, met een placemat behoudt hij te allen tijde zijn natuurlijke, elegante uitstraling.

Daarnaast wordt het tafelkleed voorzien van een beschermlaag. Ja, je tafellaken kan misschien snel af te nemen zijn, maar waarom forceren? Met placemats is onderhoud een makkie—geen schoonmaak, geen gedoe. En je mooie katoenen of satijnen kleed gaat dan ook veel langer mee.

Als laatste is een placemat een luxe aanwinst in de vorm van een decoratief element. Dan hoef je geen kale tafel te hebben. Want zelfs een bedekte tafel kan er soms wat oninteressant en leeg uitzien.

Zo’n matje is zelfs te personaliseren met een eigen print of foto. Vooral restaurants houden daarvan. Ze krijgen namelijk een gratis adverteermedium. Maar wacht, dat is wat placemats in het algemeen voor je betekenen. Bij stoffen placemats is het verhaal veel interessanter.

 

De veelzijdigheid van stoffen placemats

Je hebt heel wat voordeel aan stoffen placemats, volledig te danken aan het materiaal. Ten eerste heeft hij een vrijwel ideale uitstraling voor de keuken. Daarover vertellen we je zometeen meer.

Daarnaast is hij hittebestendig waardoor je mooie tafel zijn gloed behoudt. Als laatste is het een uitstekende keuze vanwege zijn gewicht—hij is superlicht. Dat maakt zowel het opbergen als het wassen ervan supermakkelijk.

Maar er zijn ook vele praktische voordelen aan placemats van stof. We hebben ze allemaal hieronder voor je opgesomd.

 

  • Een natuurlijke zachte feel tijdens etenstijd 

Gezinsmaaltijden zijn leuk. Je neemt plaats aan tafel, hebt volop pret met je familie en geniet van een hartige, smakelijke maaltijd. Maar een stoffen onderlegger tilt die comfort vele malen omhoog. Geen stekende houtvezels tegen je handpalmen, geen ruwe oppervlakken, met tegelijkertijd een natuurlijke schoonheid aan je eettafel. Beter kan het niet.

  • Plasticvrij

Een ander voordeel is dat deze onderleggers volledig plasticvrij zijn. Natuurvriendelijk dus. Sommige bedrijven richten zich dan ook daarop: placemats maken van stof. Daarmee krijg je ook niet te maken met een goedkope look of doffe uitstraling.

Maar let toch even op. Sommige stoffen onderleggers worden namelijk bespoten met chemicaliën—voor de look, feel of duurzaamheid. Gelukkig is dat eenvoudig na te trekken. Je hebt dus echt volop controle bij je keuze.

  • Relatief goedkoop

 

Het materiaal biedt nog een geweldig voordeel: de superlage prijs. Zo kun je er meerdere halen en door de week variëren met je verschillende opties. Beter nog, combineer hem met een ander type en maak je gezinsmaaltijden iets spannender.

Iedereen morst weleens. En als je kleintjes hebt, gaat de kans op morsen exponentieel omhoog. Maar ook hiervoor is er een goedkope oplossing: de juiste fles. Maar welke fles is het beste en waar is hij te vinden? Onze top 5 geeft het antwoord. Klik de link om die te bekijken.

  • Eenvoudig op te bergen

Is je mooie onderlegger niet geschikt voor je komende diner? Misschien een wasbeurt nodig? Geen probleem. Zo’n matje is namelijk heel handig op te bergen. Je haalt hem van de tafel, rolt hem op en stopt hem in de la. Niemand hoeft er iets te weten. Natuurlijk moet je hem wel vervangen.

  • Perfect combo

Etenstijd en stoffen onderleggers zijn een match made in heaven. Alle stoffen elementen bieden een elegante, luxe feel en ambiance. En het gaat echt mee met alles—je kleding, het monddoekje, de zachte blaadjes van de geurende bloemen in de vaas. In andere woorden, gewoon perfect.

Wil je het toch wat eleganter? Ga dan voor ronde stoffen placemats. Dat staat wat fraaier in het geheel van hoekige elementen en geeft een luxe, flagrante nuance aan je keuken. Een grote ronde placemat is trouwens ook handig voor het midden van de tafel.

Placemats van katoen: toch niet zo volmaakt?

We moeten toegeven. Een stoffen placemat past inderdaad het best bij je eettafel, maar hij heeft ook zijn nadelen. Hij is ontzettend licht, wat natuurlijk handig is. Maar als er spullen op zitten, heb je wat werk. Je moet alles echt eraf doen voordat je je mooie onderlegger in handen hebt.

Daarnaast is het onderhoud toch wat meer eisend. Gelukkig is hij wel eenvoudig in de wasmachine te doen. Je haalt hem van de tafel, gooit hem in de was en binnen no time is hij gereed voor de volgende morssessie. We raden aan om er een dikkere te kiezen. Dan lekt hij niet al te snel door.

Toch is dit type onderlegger een uitstekende keuze voor je keuken. De voordelen wegen veel zwaarder dan de nadelen. Maar misschien staat bescherming toch centraal voor je. Lees dan even verder.

 

Welke placemat moet ik nemen voor maximale bescherming?

Is uitstraling niet zo cruciaal voor en wil je gewoon de optimale bescherming voor je tafel? Dan raden we aan om onderleggers van leer te kiezen. Dit type is een waardige tegenstander voor onze goede vriend, de stoffen placemat. We leggen even uit waarom dat zo is.

Ten eerste heb je de uitstraling. Natuurlijk of niet, de lederlook is supergaaf—letterlijk en figuurlijk. Het is misschien wel een ietwat plastic feel, maar de uitstraling zit heel dicht bij de natuurlijke look.

Ten tweede staat leer vooraan als het gaat om bescherming. En extra punten voor onderhoud. Een veeg met een lap en hij is zo goed als nieuw. Hij gaat dan ook best lang mee. Kortom, lederlook is een geweldige optie als je echt op zoek bent naar een stevige tafelbeschermer.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES